junona lamcha-grynberg
-
Orzeźwiające dania z jogurtem
19-08-2018 08:16Gdy połączysz go z pikantnymi dodatkami i przyprawami, w kilka chwil uzyskasz wspaniałe dipy do warzyw czy mięs. Zmiksowany z owocami jest orzeźwiającym zastrzykiem energii.
-
Jagodzianki
18-07-2018 12:10Latem można je kupić niemal w każdej cukierni. Nic jednak nie zastąpi pachnącej i jeszcze ciepłej drożdżowej bułeczki ze szklanką zimnego mleka.
-
Owocowe orzeźwienie
07-06-2018 08:18Czas na koktajle i smoothies rozpoczęty, więc blendery i miksery w dłoń i do dzieła! Wystarczy trochę owoców, maślanka, jogurt lub woda i zdrowy, sycący napój gotowy.
-
Arbuz nieoczywisty
06-06-2018 08:15Bardzo słodki suszony, orzeźwiający w sorbecie, w ostrej salsie czy chłodniku. Polecamy cztery niezwyczajne sposoby na zwyczajnego arbuza
-
Makaroniki orzechowe
28-05-2018 12:06Są trudne i wymagają cierpliwości. Nie poddawaj się, kiedy opadną podczas pieczenia - my też musieliśmy powtórzyć próbę. Na efekt warto jednak poczekać
-
Calzone z salsą pomidorową
15-05-2018 12:20Czyli pizza w kształcie pieroga. Zamiast dwóch dużych możesz wykonać kilka mniejszych porcji i usmażyć je w głębokim oleju
-
Tiropitakia - greckie pierożki serowe
30-04-2018 12:12Lekka przekąska, którą można podawać na zimno i a ciepło. Pierożki sprawdzą się jako przystawka na przykład do greckiego ouzo
-
Batoniki czekoladowo-orzechowe
10-04-2018 08:20Jest zdrowszy niż baton kupiony w sklepie. Sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole, przegryzka na urodzinowym przyjęciu lub prowiant na całodniową wycieczkę
-
12 potraw na Wigilię
22-12-2017 08:2412, a właściwie 14, bo w prezencie dodajemy dwa dodatkowe przepisy na śledzie. A dla zabieganych, początkujących i zestresowanych mamy podpowiedź, co włożyć do koszyka, żeby przygotować tradycyjną wieczerzę.
-
Pisarz za kuchennym stołem
25-05-2017 12:25Podczas czytania "Ani z Zielonego Wzgórza" zawsze byłam głodna, może dlatego, że autorka sagi Lucy Maud Montgomery naprawdę była świetną kucharką, a kiedy jej bohaterki zajadają się ciastami, tortami, puddingami, to chce się ich spróbować. Jest taka szansa. Przepis na ciasteczka bostońskie Maud poniżej, a wydają się warte zachodu, podobnie jak szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. A z cięższych rzeczy może przepis na wołowinę z rodzinnego domu Agaty Christie.
-
Rolady wołowe z ogórkiem
02-01-2017 12:10Najpopularniejsze są z kiszonym ogórkiem i boczkiem, ale do farszu możesz dodać też inne składniki, np. podsmażaną cebulkę. Klasyczny zestaw to rolady, kluski śląskie i surówka z czerwonej kapusty
-
Pierogi ruskie
14-09-2016 08:05Każda gospodyni robi je według swojego sprawdzonego przepisu. W farszu możesz zmienić nieco proporcje według upodobań, a ciasto zagnieść tylko z mąki i wody - najważniejsze, by było miękkie i cienko rozwałkowane
-
Kruche ciasteczka z ziarnami
29-10-2015 12:08Ciekaw połączeni słodkich ciastek ze słoną mieszanką ziaren. Sprawdzą się na deser do kawy i jako przekąska do piwa.
-
Dolma - gołąbki w liściach winogron
06-08-2015 12:17Turecka przystawka, dobrze znana także Grekom. Dolmy można porównać do naszych polskich gołąbków, choć są zdecydowanie od nich mniejsze. Liście winogron kupisz w słoikach, w sklepach na półkach z orientalną żywnością
-
Clafoutis czereśniowe
19-06-2015 14:24To ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Jest wilgotne w środku i zdaniem malkontentów przypomina zakalec lub niedopieczony naleśnik. My polecamy ten prosty deser na przekąskę lub wieczorne przyjęcie
-
Makaron cannelloni ze szpinakiem
21-01-2015 09:06To pomysł na szybkie i sycące danie. Makaron możesz nadziewać swoim ulubionym farszem, np. mielonym mięsem lub pieczarkami
-
Placek po węgiersku
21-01-2015 08:06Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
-
Tort bezowy kawowy
30-05-2014 14:20Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Zamiast kawy do tortu możesz dodać sezonowe owoce, które przełamią smak słodkiej bezy
-
Jak zrobić quiche lorraine?
27-11-2013 12:20Quiche Lorraine - przysmak księcia Lotaryngii Karola III. Pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVI wieku. Ale niech cię nie peszy jej książęcy rodowód. Tę wytrawną tartę łatwo przygotować i choć zajmuje to trochę czasu, to sukces jest gwarantowany
-
Roladki cielęce z sosem
23-09-2013 12:30Smak dania zależy od sposobu przyrządzenia tego delikatnego, kruchego mięsa i od sosu, w którym je dusimy. Sos możesz również wykorzystać np. do makaronu
-
Ratatuja, czyli duszone warzywa
18-09-2013 12:16Można je jeść na zimno i na ciepło. Sprawdzą się jako dodatek do wędlin, pieczonych mięs lub ryb. Na obiad pasują do ryżu, na kolację - do pieczywa
-
Knedle ze śliwkami
10-09-2013 12:07Śliwki możesz zastąpić wiśniami lub truskawkami, a panierkę - gęstą kwaśną śmietaną, jogurtem, sosem owocowym lub po prostu cukrem
-
Semifreddo z truskawkami i likierem
12-07-2013 14:00To klasyczny włoski deser ze śmietany i bezów. Zamiast truskawek użyj innych owoców sezonowych, np. malin lub jagód, a w wersji dla dzieci zrezygnuj z alkoholu.
-
Frittata szpinakowa
08-05-2013 12:20Świetna na piknik. Jej głównym składnikiem są jajka. Parmezan możesz zastąpić fetą lub kozim serem, a szpinak - cukinia, zielonym groszkiem lub gotowanym kalafiorem
-
Marynaty do mięs na grill
03-05-2013 14:10Dzięki nim nawet po krótkim pieczeniu na ruszcie mięsa są kruche, soczyste i aromatyczne.
-
Jak zrobić muffinki?
25-01-2013 08:00Zanim zaczniesz przygodę z muffinkami, musisz wiedzieć, że te efektowne babeczki potrafią uzależnić. Ciągle będziesz znajdować powody, żeby zrobić je jeszcze raz, wypróbować inne dodatki, formy czy papilotki
-
Tarta z jabłkami i kajmakiem
18-01-2013 14:00Kolejna wersja klasycznej szarlotki - tym razem w formie tarty z dodatkiem słodkiej warstwy kajmaku i płatków migdałowych
-
Dojrzewający piernik
29-11-2012 08:00Zagnieć ciasto już dziś, odstaw na 3 tygodnie i upiecz je kilka dni przed Wigilią. To jedno z niewielu świątecznych dań, które możesz przygotować z wyprzedzeniem.
-
Czatnej cebulowy z rodzynkami
03-09-2012 12:00Cebula na słodko? Czemu nie!
-
Sajgonki
23-08-2012 08:00To tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Można je nadziewać farszem mięsnym (wołowiną, wieprzowiną, drobiem) lub przygotować wersję wegetariańską
-
Krem Kataloński
16-08-2012 09:51Hiszpańska wersja francuskiego crème brûlée. Ten lekki cytrusowo-cynamonowy deser trochę przypomina budyń, tyle że wykonany na bazie mleka i jajek, bez mąki.
-
Paella
25-07-2012 12:30Paella to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto poczekać na efekt
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt