karp

  • Król karp

    17-12-2017 08:59archiwum

    Niektórzy unikają tych ryb, z powodu specyficznego zapachu, inni z powodu warunków, w jakich są trzymane w sklepach. Są jednak smakosze, którzy bez karpia nie wyobrażają sobie kolacji wigilijnej. To właśnie dla nich wybraliśmy trzy przepisy na świątecznego karpia.

  • Filetowanie karpia

    14-12-2015 08:20Stylizacja i wykonanie: Maria Szkop; zdjęcia: Agata Jakubowska

    Można kupić gotowe dzwonka albo płaty. Najczęściej jednak wybieramy karpia w całości. Z filetów lub dzwonków przyrządzimy potrawy wigilijne, a na głowie, ogonie i płetwie grzbietowej ugotujemy esencjonalny wywar.

  • Filet zamiast tuszy

    22-12-2014 12:48archiwum

    Zamiast żywego karpia lepiej kupić filety. W ten sposób oszczędzamy rybie i sobie cierpienia. Dla jakości przygotowanej z tej ryby potrawy nie ma to większego znaczenia.

  • Jakubiak w sezonie na święta

    13-12-2013 12:10Tomasz Jakubiak

    Elegancka zupa rybna, karp w piernikowym sosie, smażone pierogi z kiszoną kapustą i gęś faszerowana kaszą gryczaną - to propozycje Tomasza Jakubiaka na uroczysty obiad

  • Co z tym karpiem?

    21-12-2010 14:33Katarzyna Bosacka

    Nie lubię tego tłuściocha i już. Nijaki w smaku, galaretowaty, ościsty, pachnący mułem, ląduje na moim talerzu tradycyjnie na święta