katarzyna bosacka
-
Dzieci wciąż jedzą śmieci
06-09-2012 08:00Co było dziś na obiad w szkole? - to pytanie zadawane przez wielu rodziców na świecie. Tak się złożyło, że zadawałam je moim dzieciom i po tej, i po tamtej stronie oceanu. Wnioski? Polskie stołówki szkolne zmierzają w kierunku amerykańskich. Coraz więcej serwują dań z proszku, z kostki, z puszki, z podgrzewacza, coraz mniej prawdziwego jedzenia.
-
Zdrowe mrożonki
20-02-2012 08:00O tej porze roku, kiedy pomidory mają smak tektury, a młodej marchewki ze świecą szukać, w chłodniach sklepowych leży ostatnia deska ratunku smakoszy - mrożonki
-
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
12-02-2012 11:00Chleb na miodzie, płatki, ciastka z dodatkiem "złotego nektaru", a w środku chory wymysł ludzkiej wyobraźni sztuczny miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?
-
Kabanos - tylko niepastowany
07-01-2012 08:00To nasza gwarantowana tradycyjna specjalność. Jak kupić prawdziwą, suchą polską kiełbaskę i nie nabrać się na podróbki?
-
Jak to się robi w Ameryce
29-10-2011 09:00- Mamooo, ja krwawię! - kiedy jedno z naszych dzieci rozdzierało się nagle, przyjmując pozę aktora teatru dramatycznego tarzającego się po scenie z papierowym, ?zakrwawionym? farbą nożem wbitym w samo serce, wiedzieliśmy, że Halloween tuż- tuż
-
Kipi kasza
20-10-2011 16:00Prosta, przaśna, oldskulowa powoli znika z naszych stołów wypierana przez makaron, ryż i frytki. Szkoda, bo choć kasza nie należy do produktów, na widok których ślinka napływa nam do ust, jest niebywale zdrowa
-
Fakty i mity o tłuszczach
20-09-2011 09:00"O smalcu zapomnij, nie jedz masła, tłuszcz - twój wróg" - takie rady słyszą nie tylko ci na diecie. Czy rzeczywiście tłuszcz jest taki straszny? Kto wygrywa w odwiecznej wojnie - masło czy margaryna? Na czym smażyć, czym smarować? Dziś wszystko o tłuszczach
-
Krowa w wielkim mieście
07-09-2011 09:00Mleko prosto od krowy w środku miasta? Niepasteryzowane i pełnotłuste? Myślicie - niemożliwe! A jednak w miastach coraz więcej jest mlekomatów ze świeżym, pysznym mlekiem.
-
Polski truskawkowy raj
07-06-2011 19:10Znów jak głupia dałam się skusić. Jak co roku, czekając z utęsknieniem na polskie truskawki, złapałam się na lep importowanych. - Kochaniutka, słodziutkie, najsłodsze pod słońcem - zachwalała sprzedawczyni. Tureckie okazały się bez smaku, hiszpańskie - wodniste i niejadalne, dopiero węgierskie - całkiem, całkiem. - To polscy hodowcy nauczyli ich, jak truskawki pielęgnować. Polskie sadzonki pojechały na Węgry, gdzie jest cieplej niż u nas, a teraz owoce przyjeżdżają do nas w kwietniu i na początku maja, kiedy u nas truskawki na krzaczkach jeszcze zielone - tłumaczył mi pan Sylwek, który prowadzi świetny warzywniak na bazarku na Sadybie i o swoim towarze wie wszystko.
-
Kawa rozpuszczalna - królowa biurowa
11-03-2011 14:59Kawa w ziarnach. Aromatyczna, pyszna, świeża. Po prostu klasyka gatunku. Tylko kto ma czas i możliwości, by zemleć ją w młynku, najlepiej żarnowym, a potem parzyć z czułością? Zwłaszcza gdy pierwszą, senną połowę dnia spędza się w pracy?
-
Pasta i basta!
17-02-2011 11:34Makaron po polsku? To zazwyczaj kluchy ze zwykłej, białej mąki, jajek i wody. Krajanka, łazanka albo falbanka, które mają się do włoskiej pasty mniej więcej tak jak stacja Warszawa-Włochy do słonecznej Italii.
-
Kakao - klasyczne czy błyskawiczne?
12-01-2011 10:08Aksamitne i pyszne poprawia humor nie tylko dzieciom. Tyle tylko, że zawsze największy problem jest z jego przygotowaniem. Czeka się i czeka w nieskończoność, mleko gotuje się wolno, kakao rozpuszcza jeszcze wolniej, no i w dodatku ten kożuch!
-
Co z tym karpiem?
21-12-2010 14:33Nie lubię tego tłuściocha i już. Nijaki w smaku, galaretowaty, ościsty, pachnący mułem, ląduje na moim talerzu tradycyjnie na święta
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt