kuchnia polska

  • Stolica od kuchni

    28-02-2018 12:10Krzysztof Wojtal, Jerzy Pasikowski

    Gdy zamówisz w restauracji befsztyk tatarski, na pewno będzie podany - oprócz cebuli i korniszonów - z sardynkami i surowym żółtkiem. Flaki dostaniesz zawsze z pulpetami. Na deser po prostu nie wypada ci wybrać nic innego niż legendarną wuzetkę. Przepisy kuchni warszawskiej prezentują Krzysztof Wojtal i Jerzy Pasikowski.

  • Kuchnia beskidzka

    15-11-2017 12:30Mirek Drewniak

    Kuchnia beskidzkich górali jest solidna i smaczna. Rozgrzewa, daje siłę. Bez udziwnień. Prosta, w najszlachetniejszym rozumieniu tego słowa, bo bierze się z szacunku do tego co w górach wyrosło i co tam wyhodowano, i z poszanowania własnej tradycji.

  • Smaczne, bo polskie

    21-03-2012 14:22Uczniowie szkół gastronomicznych

    Czy można stworzyć nowe, zaskakujące smakiem i prezentacją dania wykorzystując do tego regionalne produkty? Można! Udowodnili to uczniowie szkół gastronomicznych, którzy zgłosili się do projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska"

  • Dobre, bo polskie

    21-06-2011 15:14Przepisy i wykonanie potraw Adam Chrząstowski, stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

    Dania z okazji prezydencji Polski w Unii Europejskiej

  • Warszawa wielu smaków

    18-01-2011 17:25Bożena Sikoń

    Jestem rodowitą warszawianką, wychowywałam się w stolicy w czasach, kiedy ciągłość jej tradycji kulinarnych została zaburzona. W zniszczonej wojną Warszawie i za PRL-u zapomniano o tym, co i jak się dawniej jadało

  • Sushi a polska tradycja

    22-12-2010 10:15Rozmawiają Adam Chrząstowski i Rafał Targosz

    Polacy wpadają ze skrajności w skrajność: albo biedna gomułkowska kolacja wigilijna, albo sushi i zupa miso do opłatka. Naszym - szefów kuchni - zadaniem będzie zachęcenie amatorów do otworzenia się na nowe trendy. Ale tak, by nie zapomnieli o rdzennym polskim smaku

    »

    Skomentuj (14)