kuchnia włoska
-
Risotto z kurkami
23-07-2018 08:15Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.
-
Focaccia z rozmarynem
12-06-2018 12:20Pyszne bułeczki, które idealnie nadają się do maczania w sosach lub aromatycznej oliwie. Najlepiej smakują we Włoszech, ale póki co spróbujmy zrobić je w domu.
-
Calzone z salsą pomidorową
15-05-2018 12:20Czyli pizza w kształcie pieroga. Zamiast dwóch dużych możesz wykonać kilka mniejszych porcji i usmażyć je w głębokim oleju
-
Risotto doskonałe
20-04-2018 08:05Tu podstawą jest przestrzeganie zasad. Ryż musi być okrągły, niepłukany - tylko taki ma odpowiednią kleistość. Najpierw go obsmażamy, potem stopniowo wchłonie płyny - koniecznie ciepłe! Inaczej ryż się zahartuje i risotto się nie uda.
-
Pizza
09-03-2017 12:08To jeden z największych przysmaków dzieci. Skorzystaliśmy więc z zaproszenia Giancarlo Russo na lekcję prawdziwej włoskiej pizzy
-
Domowe włoskie makarony
18-07-2016 08:16Już same ich nazwy brzmią zniewalająco bucatini, rigati, casarecce... Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. A może zamiast kupować gotowe, zacząć robić makarony w domu, i - jak we Włoszech - mieć swój rodzinny przepis?
-
Kolorowe włoskie makarony
04-11-2015 12:15Różowe, zielone, pomarańczowe - pyszne makarony z sosami. I zrobione samodzielnie, od początku do końca. Takie smakują najlepiej!
-
Kuchnia włoska
03-08-2015 08:10Pomysł na nieśpieszny obiad. Na przystawkę - aromatyczne oliwki, pierwsze danie - prosty makaron, drugie - duszone w piecu mięso, a na koniec deser na zimno. Z filiżanką prawdziwego włoskiego espresso
-
Włoskie inspiracje
18-09-2014 08:39Tajemnicą rozpływających się w ustach eskalopek jest mięso - musi być dobrej jakości i właściwie przygotowane. Płaty mięsa trzeba przed smażeniem jak najcieniej rozbić. Cielęce eskalopki w szynce parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii to typowe danie kuchni włoskiej.
-
Mięsna lazania
03-12-2013 12:10Obok pizzy i pasty jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań. To nic innego jak duże płaty ugotowanego makaronu układane na przemian z warstwami sosu mięsnego i serowego. Można powiedzieć: ilu kucharzy, tyle warstw lazanii - końcowy efekt zależy już tylko od naszych upodobań kulinarnych.
-
Desery po włosku
05-09-2013 13:20Włosi słyną nie tylko ze spaghetti i pizzy, ale również z przepysznych deserów. Marco Luca Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, zachęca do spróbowania swoich ulubionych dań na słodko.
-
Bella Toskania
16-08-2013 12:00Pyszne przekąski, misy parującego makaronu, aromatyczna oliwa i kilkadziesiąt smaków lodów. Kuchnia włoska jest szybka, prosta i nawet dzieci niejadki coś dla siebie znajdą
-
Semifreddo z truskawkami i likierem
12-07-2013 14:00To klasyczny włoski deser ze śmietany i bezów. Zamiast truskawek użyj innych owoców sezonowych, np. malin lub jagód, a w wersji dla dzieci zrezygnuj z alkoholu.
-
Włoskie smaki
18-02-2013 10:00Są wciąż dla wielu z nas czymś tak egzotycznym jak owoce leśne dla Holendra. Wszystko dlatego, że - niestety - nie mamy dostępu do produktów, które dopiero co były wyłowione z morza. Wystarczy jednak poznać kilka zasad ich kupowania, znaleźć dobry przepis i... owoce morza oraz ryby morskie z pewnością znajdą swoje stałe miejsce w naszym jadłospisie.
-
Włoski dla początkujących
10-08-2012 14:00Jaka jest najpopularniejsza kuchnia w Polsce? Oczywiście włoska. Nic więc dziwnego, że na zajęciach "Klasyka nowoczesnej kuchni włoskiej" spotkałam kursantów z całej Polski
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt