maria szkop
-
Risotto z kurkami
23-07-2018 08:15Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.
-
Z patelni i z pieca wspaniałe ryby
21-06-2018 08:10W panierce z orzechów lub sera, w cieście piwnym czy pod pierzynką z chrzanu. Wybierz przepis, jaki najbardziej ci odpowiada - ale koniecznie przyrządzaj ryby chociaż raz w tygodniu
-
Sernik kremowy
28-03-2018 12:05Puszysty sernik z kremowego serka to podstawa. Taką wersję możesz urozmaicać, dodając np. cynamon, karmel, czekoladę, owoce czy orzechy - w zależności od pory roku i dostępności składników.
-
Gruzińskie pierożki chinkali
27-02-2018 12:15To rodzaj pierogów z mięsem. W Gruzji zamawiane są jako danie główne. Mają oryginalny kształt, a w środku oprócz farszu znajdziesz też aromatyczny rosół.
-
Kotlety mielone krok po kroku
27-11-2017 12:10Kotlety mielone należą do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Gdy przejmujemy pałeczkę w kulinarnej sztafecie pokoleń, to nie ma na to rady - musimy umieć zrobić swoim dzieciom takie mielone, jak robiły nam babcia i mama.
-
Brioszki z dżemem
03-10-2017 08:15Drożdżowe bułeczki z owocowym dodatkiem. Zamiast dżemu (lub marmolady) możesz użyć ulubionego serka, kremu orzechowego, budyniu lub po prostu przygotować pyszne kanapki.
-
Barszcz ukraiński
02-10-2017 12:08Polska wersja nie jest tak tłusta i sycąca jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, to niemal danie jednogarnkowe
-
Sernik na zimno z jagodami
31-07-2017 12:20Prosty w przygotowaniu, lekki i owocowy, idealnie pasuje na upalne dni. Zamiast jagód możesz użyć innych owoców sezonowych: truskawek, malin, brzoskwiń... Albo pomieszać owoce i przygotować wersję kolorową.
-
Sałatki z tuńczykiem
16-09-2016 12:10Może być w sosie własnym albo w oleju. W dużych kawałkach lub w małych. Sałatki z tuńczykiem urozmaicą niejedno przyjęcie.
-
Arancini - sycylijska przekąska
15-09-2016 12:10Pochodzą z Sycylii. To smażone kulki ryżowe faszerowane mięsem, warzywami i serem. Dobry pomysł na przekąskę do pracy lub na przyjęcie
-
Z szacunkiem do buraka
08-09-2015 08:46Są zdrowe, tanie i zawsze można je kupić bez problemu. Towarzyszą nam od dzieciństwa i wydają się tak zwyczajne, że często nie doceniamy ich zalet.
-
Z kozim serem
04-08-2015 12:20Wyraziste w smaku i zapachu świetnie komponują się ze słodyczą pomidorów i grillowanej papryki. Dodadzą wyrazu sosowi do makaronu i delikatnemu sufletowi.
-
Falafel
28-07-2015 08:10Wegetariańska odpowiedź na mięsny kebab. Ta mocno aromatyczna potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie podawana jest jako przekąska lub danie główne z chlebkiem pita i warzywami. Można ją tez przygotować z bobu.
-
Terrina warzywna
09-02-2015 12:06To znakomity pomysł na kolorową i efektowną ciepłą przystawkę. Możesz też do niej dodać inne ulubione warzywa, np. zblanszowane brokuły, paprykę lub cukinię
-
Rolada z łososia
02-01-2015 08:20Dlaczego warto jeść łososia? Bo jest zdrowy, sycący i przede wszystkim smaczny. Można go przyrządzać na wiele sposobów, a rolada z orzechami i miętą to oryginalne danie dla tych, którzy lubią eksperymentować.
-
Bigos
29-12-2014 12:37Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany i chłodzony, dlatego najlepiej zacząć gotować go kilka dni przed podaniem
-
Krokiety z mięsem
01-09-2014 12:20Zamiast mięsa, można je podawać także z kapustą, a nawet z rybami. Ich tajemnica tkwi nie tylko w smacznym farszu - ważny jest także dobrze usmażony naleśnik
-
Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty
25-07-2014 12:25Kwadratowe pierożki rodem z Włoch bardzo często nadziewane są serkiem ricotta ze szpinakiem. Ale można też zrobić je inaczej - szpinak dodać do ciasta, a serek wymieszać ze startym parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.
-
Cebule faszerowane tuńczykiem
19-03-2014 12:15Faszerujemy bakłażany, cukinie, pomidory. Tym razem proponujemy nafaszerować cebulę. Niech będzie głównym składnikiem dania, a nie tylko dodatkiem do farszu.
-
Pudding chlebowy z porem
18-02-2014 12:20Jeśli zdarzy ci się kupić za dużo pieczywa, z czerstwych kromek możesz zrobić grzanki, które wykorzystasz do zupy lub pudding chlebowy
-
Deser lodowo-kawowy
06-02-2014 12:10Kto powiedział, że zima to nie sezon na lody? Nasz deser można podawać zamiast ciasta. Różnica jest tylko taka, że szybko musi zniknąć z talerza
-
Tartaletki z grzybami
06-12-2013 15:19Spody tartaletek możesz trzymać w szczelnym pojemniku nawet kilka dni i codziennie wypełniać je innym farszem. Wersja grzybowa sprawdzi się też podczas wigilii.
-
Trufle czekoladowe
07-11-2013 14:00Ich wykonanie jest dziecinnie proste. Największa trudność polega na tym, by nie zjeść masy czekoladowej, zanim porządnie zastygnie. Potem pozostaje formowanie kulek i obtaczanie ich w słodkich posypkach - świetna zabawa nie tylko dla dorosłych.
-
Domowe eklerki
23-10-2013 11:46Klasycznie przekładane są śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Można też do śmietany dodać sok cytrynowy lub owoce albo zamienić ją na krem budyniowy
-
Sznycel po wiedeńsku
14-10-2013 12:00To austriacka potrawa, do której tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Klasycznie do sznycla dodaje się plaster cytryny, ale w Polsce często podawany jest z jajkiem sadzonym
-
Gołąbki z mięsem krok po kroku
18-06-2013 12:14Gdy zrobisz gołąbki choć raz, przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne. Z farszem mięsnym lub dodatkiem ryżu, sosem pomidorowym albo śmietanowym.
-
Biały tort z kremem cytrynowym
10-05-2013 13:42Na przyjęcie komunijne, na imieniny Stasia lub Zosi, a może na Dzień Matki - w maju okazji będzie wiele, żeby przygotować ten pyszny tort z orzeźwiającym kremem.
-
Pieczona szynka
25-03-2013 11:52Jest soczysta, miękka i bez konserwantów. Dzięki peklowaniu ma wspaniały aromat i niezwykły kolor. Sprawdzi się na ciepło do obiadu i jako składnik kanapki piknikowej.
-
Zupa rybna krok po kroku
05-03-2013 12:00Przyrządzisz ją z ryb słodkowodnych i morskich. Najważniejsze, żeby (podobnie jak rosół) gotowała się na bardzo małym ogniu. Wówczas będzie esencjonalna, klarowna, o delikatnym smaku.
-
Kaczka pieczona jabłkami
23-01-2013 12:00Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie, jeszcze nie tak dawno atrakcja rodzinnych obiadów ?od święta?. Wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przyrządzenia. I smakowicie pieką się w niej kwaśne jabłka.
-
Flaki
18-01-2013 12:00Do flaczków pasują różne dodatki, np. pulpety albo knedle z ziemniaków. Najczęściej jednak podaje się je ze świeżym pieczywem
-
Domowy pasztet
19-11-2012 12:00Nic nie zastąpi smaku i zapachu ciepłego pasztetu tuż po wyjęciu z piekarnika. Sekret tkwi we właściwie dobranych składnikach. Potem potrzeba już tylko czasu, aby przygotować, udusić, zmielić, doprawić i upiec pyszny domowy pasztet
-
Pizza margherita
12-11-2012 10:30Przejęła imię od królowej Włoch Margherity, dla której w 1889 roku była po raz pierwszy przygotowana. Powstała z niewielu, ale bardzo przemyślanych, składników. Czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii odwzorowują barwy włoskiej flagi.
-
Smażone harmonijki cielęce
02-11-2012 14:00Szybkie i proste danie. Może nawet szybsze do przygotowania niż klasyczne szaszłyki, bo zamiast wielu małych kawałków mięsa i warzyw nabijamy jedną harmonijkę i już po chwili delektujemy się jej smakiem.
-
Marynowane roladki z bakłażanów
01-11-2012 12:00Jesień to czas na przetwory i sezon na bakłażany. Z połączenia obydwu mogą wyjść naprawdę smaczne przekąski, bo bakłażan to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów.
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
26-10-2012 12:00Cukinię można nafaszerować kaszą, ryżem, mięsem, warzywami lub grzybami. Wszystko zależy od twojej pomysłowości i upodobań kulinarnych. To łatwe i szybkie danie jest sycące i na pewno zdrowsze od zwykłej zapiekanki
-
Sos beszamelowy
26-09-2012 12:00Sos wymyślił Louis de Béchamel. Kilkanaście lat pracował nad jego smakiem. Dzisiaj uzyskasz to w kilkanaście minut.
-
Zrazy zawijane
28-08-2012 12:00Wybierz dobrej jakości świeże mięso - to podstawa sukcesu. A potem wykaż się cierpliwością i spokojem, gdy będziesz mięso rozbijać tłuczkiem i później zwijać je z zawartością w ciasny rulon.
-
Karpatka
14-07-2012 12:00Lekkie ciasto z puszystym kremem. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania
-
Tarta z crème pâtissière i owocami
17-04-2012 12:45Klasyczny krem, który można wykorzystać i do tart, i do napoleonek, i do domowej wersji karpatki. Wymaga pracy, ale warto spróbować.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt