mirek drewniak

  • Kuchnia Tatr i Beskidów

    24-01-2018 12:10Mirek Drewniak

    Co roku polskie góry odwiedza ponad 2,5 miliona turystów. Góry kuszą nas magicznymi krajobrazami, piękną przyrodą i wyjątkowymi regionalnymi smakami. Kto nie zna rozsławionej przez braci Golców kwaśnicy, czosnkowego smalcu czy tradycyjnego owczego oscypka? Dlatego dziś, oprócz znanych i popularnych przepisów, proponuję także szynkę aromatyzowaną, peklowaną w piwie i miodzie, serduszka drobiowe oraz kilka receptur z dodatkiem grzybów.

  • Kuchnia beskidzka

    15-11-2017 12:30Mirek Drewniak

    Kuchnia beskidzkich górali jest solidna i smaczna. Rozgrzewa, daje siłę. Bez udziwnień. Prosta, w najszlachetniejszym rozumieniu tego słowa, bo bierze się z szacunku do tego co w górach wyrosło i co tam wyhodowano, i z poszanowania własnej tradycji.

  • Warto wiedzieć: Krótki przewodnik po mięsie

    17-06-2011 09:00Mirosław Drewniak, szef gastronomii hotelu Swing w Krakowie, członek Fundacji KSK

    Co wybrać: wołowinę czy wieprzowinę? Dlaczego Polacy nie lubią jagnięciny? Czy warto zdejmować szumowiny z wywaru? I jakie mięso najlepiej gotować na parze...