na cztery sposoby
-
Placki ziemniaczane
26-07-2018 12:20Niektórzy jedzą je tylko z cukrem, inni ze śmietaną. My proponujemy placki w wersji wytrawnej. Sprawdźcie, które smakują wam najlepiej.
-
Pyszne naleśniki
24-07-2018 08:15Elastyczne placuszki o chrupiących rumianych brzegach to naleśniki idealne. Można je nadziewać różnymi farszami i zwijać na wiele sposobów. Lubią je prawie wszyscy, a zwłaszcza najmłodsi w rodzinie.
-
Cukinia pełna smaku
17-07-2018 12:20Ma przepiękne, żółte, a na dodatek jadalne kwiaty. Młodą, chrupiącą można jeść ze skórką. Jednak to ta wyrośnięta ma bardziej wyrazisty smak.
-
Kiełbaski w nowej roli
16-07-2018 12:38Przydadzą się do przygotowania pożywnego śniadania, wykwintnej przekąski dla gości, a także przyrządzenia ciepłej kolacji.
-
Truskawki na cztery sposoby
29-06-2018 12:37Truskawki z dna łubianki nie zawsze wyglądają apetycznie. Trudno je podać w całości. Zamiast je wyrzucać, spróbujmy je sprytnie przetworzyć.
-
Arbuz nieoczywisty
06-06-2018 08:15Bardzo słodki suszony, orzeźwiający w sorbecie, w ostrej salsie czy chłodniku. Polecamy cztery niezwyczajne sposoby na zwyczajnego arbuza
-
Zdrowe zielone koktajle
05-06-2018 12:28To ostatni krzyk kulinarnej mody. Zielone koktajle piją teraz wszyscy miłośnicy zdrowego stylu życia. Pijcie i wy!
-
Drugie śniadanie
31-05-2018 08:35Jakieś dwie, trzy godziny po śniadaniu zaczyna burczeć w brzuchu. Najwyższy czas na małą przekąskę.
-
Rabarbar
16-05-2018 08:20Jeśli te piękne różowe łodygi kojarzą wam się tylko z kompotem, pora spróbować czegoś nowego. Świetnie komponują się z różnymi owocami: truskawkami, bananami czy jabłkami. Ich kwaskowy smak, który nie wszystkim odpowiada, zrównoważymy, dodając odrobinę cukru, a także cynamon, imbir lub goździki.
-
Szparagi inaczej
09-05-2018 12:05Prosto z wody? Znamy. Z masłem i bułeczką? Znamy. Zupę szparagową też pewnie wszyscy znają. Skoro przez najbliższy miesiąc w kuchni będą rządzić szparagi, warto mieć kilka pomysłów na przygotowanie ich w oryginalny sposób.
-
Wariacje z botwinką
20-04-2018 12:10Młode listki i małe korzonki buraków mają wielkie możliwości kulinarne. Wspaniale smakują nie tylko w chłodniku albo z młodymi ziemniakami. A przy tym jak pięknie zabarwiają potrawy na różowy kolor.
-
Koktajle z witaminami
13-04-2018 12:15Koktajle warzywne i owocowe to pyszna porcja witamin. Zachwycą cię kolorem, smakiem i łatwością z jaką je zrobisz.
-
Przekąska na zielono
05-04-2018 12:12Gdy dopadnie was wielki głód... zamiast sięgać po batonik, zjedzcie miskę sałatki. Jest nie tylko zdrowsza, ale również dużo lepsza dla figury.
-
Tofu na 4 sposoby
03-04-2018 12:31Serek z nasion soi jest coraz łatwiej dostępny. Nadal jednak nie bardzo wiemy, co z niego przyrządzić. Podpowiadamy, jak go podać na ciepło i na zimno.
-
Piękne babki wielkanocne
30-03-2018 08:31Drożdżowa, waniliowa czy z szafranem? Którą upieczecie w tym roku?
-
Jajka na Wielkanoc
29-03-2018 12:23W koszyczku ze święconką, a także w wielu tradycyjnych potrawach wielkanocnych jajko występuje w roli głównej. Najlepiej zatem zaopatrzyć się w jajka najlepszej jakości.
-
Babka jak się patrzy
22-03-2018 08:35Pięknie wygląda, obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Nic dziwnego, że błyskawicznie znika ze stołu. Może w tym roku upiec dwie?
-
Jajka wielkanocne faszerowane
20-03-2018 08:41Zdradzę wam mój ulubiony przepis na jajka faszerowane w skorupkach. Z pozoru wydaje się to sztuką nie lada - jak rozkroić skorupkę jajka? Jednak jeśli tylko mamy odpowiednio ostry nóż, da się to zrobić. Koniecznie spróbujcie!
-
Pieczemy mazurki
19-03-2018 08:34To jedno z najsmaczniejszych, a już na pewno najładniejszych ciast pod słońcem. Dekorowanie mazurków zaś to jedna z przyjemniejszych tradycji świątecznych.
-
Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy
14-03-2018 08:43Ogłaszamy powrót kaszy na nasze stoły. To nie tylko samo zdrowie, ale także niebo w gębie. Zwłaszcza jeśli się ją dobrze przyrządzi.
-
Chorizo na cztery sposoby
09-03-2018 08:16Ma charakterystyczny smak i zapach. Potrawy z dodatkiem tej kiełbasy nabierają południowego kolorytu.
-
Pomysł z jajem
26-02-2018 12:22Jajko po hindusku, po francusku lub po... domowemu. Jak kto woli. Jeśli tylko macie jajka w lodówce, ani głód, ani niezapowiedziany gość nie będą wam straszne!
-
Kawowe napoje
15-02-2018 08:16Dla tych, którzy nie boją się zimy, mrożona kawa kubańska i koktajl kawowo-bananowy. A dla zmarzluchów - rozgrzewająca kawa po meksykańsku i koktajl kawowy
-
Koktajl na zdrowie!
06-02-2018 12:30Dostarcza całego mnóstwa witamin i składników odżywczych, za to wcale albo niewiele tłuszczu. Z tego względu jest idealną propozycją dla osób dbających o linię. Można go przygotować z dowolnej kompozycji składników, świeżych lub mrożonych.
-
Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego
30-12-2017 10:18Porcję mrożonego ciasta francuskiego warto mieć zawsze w lodówce. Przydaje się zwłaszcza w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi.
-
Zielone brokuły
17-11-2017 08:15Możesz z nich zrobić smaczną przystawkę, zupę, danie główne czy przekąskę. A do tego będą to dania zdrowe, bogate w wapń, potas, luteinę czy witaminy C i K.
-
Cykoria na cztery sposoby
15-11-2017 08:52Zazwyczaj chrupana na surowo, może również być podana na ciepło. Traci wprawdzie nieco wartości odżywczych, ale przy okazji również charakterystyczną goryczkę.
-
Gęsina na św. Marcina
10-11-2017 12:0611 listopada jemy gęsinę. Ta akcja zapoczątkowana przez Sloow Food Polska jest coraz popularniejsza. Pieczesz kurczaka? Przyrządzenie gęsi nie sprawi ci problemu. A smak cię zaskoczy. Przyłącz się do akcji!
-
Kotlet mielony nie musi być nudny
06-11-2017 12:45Wystarczy do mięsa dodać odrobinę przypraw, ziół lub zieleniny, aby nabrał nowego smaku. I nadać mu mniejszą, bardziej apetyczną formę.
-
Czas na jabłka
06-11-2017 08:19To nasz narodowy owoc. Mają wiele odmian i smaków. Są nie tylko tanie, ale też łatwo dostępne. Nie ma lepszego ciasta niż prawdziwa szarlotka domowej roboty...
-
Z piwem i do piwa
27-10-2017 08:05Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, działa też pozytywnie na nasze zdrowie. Gdy dodamy je do potraw, spraw, że mięso stanie się bardziej soczyste i nabierze specyficznego aromatu.
-
Cztery razy muffinki
25-10-2017 12:54Przygotowując babeczki, mieszamy składniki suche w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki przelewamy do suchych i wyrabiamy. Jednak niezbyt długo, gdyż ciasto będzie twarde i nie wyrośnie.
-
4 wypróbowane sałatki
24-10-2017 12:10Proste i szybkie w wykonaniu. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub smaczną przekąską. Każdy przepis jest tylko propozycją, która można zmieniać według własnych upodobań.
-
Soczyste gruszki na 4 sposoby
18-10-2017 12:03Konferencje, klapsy, lukasówki... od połowy sierpnia do końca października możemy cieszyć się świeżymi gruszkami. Używajmy ich do deserów, kompotów, a także marynujmy w occie. Można je również ususzyć i zachować do bożonarodzeniowego kompotu z suszu.
-
Ciasteczka maślane
11-10-2017 12:20Aby zamienić owocowe smaki, zamiast likieru cytrynowego dolej kawowy, skórkę pomarańczy zastąp przyprawą korzenną, a konfiturę - kremem orzechowym
-
Gorgonzola
11-10-2017 08:20Kremowy i jednocześnie ostry w smaku ser pleśniowy z Lombardii, północnego regionu Włoch, smakuje wyśmienicie z gruszkami i orzechami. Dziś w wersji na ciepło
-
Deser do kawy
20-09-2017 12:15Tiramisu z filiżanką mokki, trufle czekoladowe z latte, ciasteczka migdałowe z mocnym espresso czy magdalenka z americano. Kawa plus małe co nieco, połączenie doskonałe
-
Jesienna sałatka
19-09-2017 12:16Włosi mają oliwę, my mamy olej rzepakowy. Ma lekko orzechowy smak i aromat, a na dodatek jest bardzo zdrowy. Można go użyć i do smażenia lub pieczenia, i do dressingów, aby podkreślić smak wspaniałych jesiennych sałat
-
Śliwka węgierka
05-09-2017 12:18W Polsce śliwki najczęściej dodaje się do ciast, marynuje w occie lub przerabia na powidła, ale te owoce świetnie smakują też z boczkiem, rukolą lub serem pleśniowym...
-
Wyborny pstrąg
10-08-2017 12:06Stojąc przed ladą z rybami, spójrzcie przychylnym okiem na pstrąga. Jest smaczny i zdrowy, no i nie trzeba go sprowadzać z daleka, co ma ogromne znaczenie dla środowiska.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt