obiad

  • Dania z potężną porcją witamin

    23-04-2018 08:18Agnieszka Kręglicka, archiwum

    Świeżych jarzyn i owoców jeszcze nie ma, nowalijki zaś lepiej omijać szerokim łukiem. Co jeść o tej porze roku, aby dostarczyć sobie witamin? Nadal najlepiej korzystać z mrożonych w sezonie warzyw i owoców. Zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze i skutecznie urozmaicają wczesnowiosenny jadłospis.

  • Obiad na Święto Dziękczynienia

    23-11-2017 08:16Zuzanna Wiciejowska

    To uroczysty posiłek podawany w USA co roku w czwarty czwartek listopada. Proponujemy proste wariacje tradycyjnych dań przygotowywanych z okazji tego święta.

  • Kotlety mielone inaczej

    11-09-2017 12:27archiwum

    Kotlety mielone to jedna z tych potraw, które często pojawiają się na stole. Lubią je zazwyczaj wszyscy domownicy. Miejmy nadzieję, że nie będą mieli nic przeciwko temu, aby trochę poeksperymentować i przygotować mielone w nieco innej wersji.

  • Dzieci wciąż jedzą śmieci

    06-09-2012 08:00Katarzyna Bosacka

    Co było dziś na obiad w szkole? - to pytanie zadawane przez wielu rodziców na świecie. Tak się złożyło, że zadawałam je moim dzieciom i po tej, i po tamtej stronie oceanu. Wnioski? Polskie stołówki szkolne zmierzają w kierunku amerykańskich. Coraz więcej serwują dań z proszku, z kostki, z puszki, z podgrzewacza, coraz mniej prawdziwego jedzenia.