obiad świąteczny
-
Danie główne prosto z patelni
25-07-2018 08:31Potrawa podana na stół na patelni ma smak wakacji. Nie jest to dobry pomysł na proszony obiad, ale czemu nie biesiadować w ten sposób w gronie najbliższych? Chociaż od czasu do czasu...
-
Dania na weekend
10-07-2018 12:29Pieczony łosoś to jedna z tych potraw, które nie wymagają specjalnych zabiegów ani długiego stania przy kuchni. Dodatek pieczonych pomidorków i oliwek nada potrawie śródziemnomorski charakter.
-
Wyrafinowane dania na weekend
29-06-2018 08:55Łosoś z makiem? Kto by pomyślał?! I właśnie o to chodzi! Żeby czasem zaskoczyć kulinarną fantazją, niecodziennym zestawieniem smaku i konsystencji potrawy. Wtedy nabieramy ochoty do odkrycia nowego smaku. A wraz z nią rośnie apetyt.
-
Obiad ze zrazami, szparagami i jogurtowym deserem
27-06-2018 08:35Krucha cielęcina z domowymi kopytkami i lampką wina... Czy może być coś pyszniejszego?
-
Obiad z grillowanym kurczakiem z sałatą, kremem z kalafiora i tartą
26-06-2018 12:34Sałatka jako główne danie? Jak najbardziej, zwłaszcza jeśli dodamy do niej kawałki kurczaka i pożywne orzechy.
-
Letni obiad z chłodnikiem, krokietami i francuskim deserem
19-06-2018 12:25Bułgarski chłodnik i jagnięce krokieciki przeniosą nas w rejon Bałkanów, a francuski deser podkreśli uroczysty charakter niedzielnego obiadu.
-
Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono
12-06-2018 12:10Liście, listeczki, łodyżki... Warto je jeść! Warto z nimi również w kuchni eksperymentować, zwłaszcza w weekend, gdy mamy trochę więcej czasu. Tym razem otoczmy zielenią wykwintny comber.
-
Lekki obiad na weekend
18-05-2018 08:15Ciepłe swetry wędrują na dno szafy. Zapominamy o szaroburej aurze i trzaskającym mrozie. Witamy najpiękniejszą porę roku. A wraz z nią zmieniamy menu. I tak, na pierwszy wiosenny weekend proponujemy lekki, ale wykwintny obiad. Smażony sandacz na sałatce z rukolą i białą rzodkwią idealnie się w tej roli sprawdzi
-
Obiad dla całej rodziny
10-05-2018 08:48To nie lada wyzwanie. Wszak dobrze byłoby zaspokoić apetyt każdego domownika. Zatem gdy przy jednym stole siadają mięsożercy i wegetarianie, miłośnicy kaszy i wielbiciele ryżu, warto stanąć na wysokości zadania i dla każdego przygotować coś dobrego. Przynajmniej raz na jakiś czas...
-
Lekki obiad
06-04-2018 12:14Do przygotowania proponowanego dziś dania glównego bardzo przyda się wok. W nim najlepiej przyrządza się potrawy typu stir-fry. Jeśli jednak go nie macie, użyjcie żeliwnej patelni, najlepiej grillowej.
-
Odmieniamy znane dania
06-04-2018 08:10Znudziły wam się kotlety? Przygotujcie szaszłyki. Smak codziennej jarzynowej zmieńcie, dodając curry, a zamiast ziemniaczanego purée podajcie babeczki z cukinią. Taka odmiana to dobry sposób na pobudzenie apetytu.
-
Wielkanocne śniadanie czy obiad?
26-03-2018 08:23Tradycyjnie spotykamy się na uroczyste śniadanie. Jednak rzadko kiedy na nim kończymy rodzinną biesiadę. Czeka nas jeszcze świąteczny obiad i deser. Przygotujmy w tym roku lekkie menu. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się świętami bez uczucia przejedzenia.
-
Co podać na proszony obiad?
16-03-2018 12:08Czasem, zwłaszcza gdy przychodzą goście, warto przygotować bardziej wykwintne potrawy. Na szczęście nie zawsze są dużo bardziej pracochłonne niż te, które gotujemy na co dzień.
-
Menu ze szczyptą egzotyki
28-02-2018 08:23Krewetki, ananasy i banany nie są typowymi składnikami polskiej kuchni. Ale czy to wystarczający powód, by nie włączyć ich do naszego menu?
-
Sycące menu na weekend z pysznym deserem
23-02-2018 12:44Dzisiejsze danie główne przeczy teorii, aby nie wkładać wszystkiego do jednego gara. Czulent, tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, jest bowiem przykładem dania, którego siłą jest różnorodność smaków.
-
Kolacja dla zakochanych
14-02-2018 12:43Ta kolacja musi być oryginalna, ale niezbyt obfita. Zostawmy energię na inne przyjemności, niż trawienie.
-
Prosto i smacznie
06-02-2018 08:56Nawet dobrze znane potrawy można podać tak, że będą wyglądać i smakować inaczej. Najlepszym tego przykładem są mielone. W wersji niedzielnej: klopsiki z jajkiem.
-
Rozgrzewający obiad
26-01-2018 08:15Nie pora na sałatę, nie pora na pomidora. Kiedy temperatura za oknem spada, rozgrzewać się trzeba także od środka. Najlepiej pożywnym jedzeniem.
-
Pikantne, rozgrzewające menu
11-01-2018 08:20Za oknem coraz zimniej, za to w sercach coraz cieplej. Wszystkim udziela się już dobry nastrój związany ze zbliżającymi się świętami.
-
Dania, które dodają energii
09-01-2018 12:15Koniec listopada to pora, kiedy energię musimy czerpać, skąd tylko się da. Białe talerze zastąpmy kolorową zastawą i podajmy na niej potrawy, które nastroją nas pozytywnie do świata.
-
Nie narzekaj już na zimową kuchnię - jest pysznie!
08-01-2018 12:08Rozgrzewająca zupa, pożywny gulasz, aromatyczna zapiekanka... Ciąg dalszy zimowego menu. Do wiosny wciąż jeszcze trochę.
-
Sycące menu na niedzielny obiad
08-12-2017 12:22Zupa przed spacerem, drugie po, a deser na five o'clock. Niedzielny obiad możemy rozłożyć w czasie. Zwłaszcza jeśli nie ma na nim proszonych gości.
-
Obiad na każdy apetyt
07-12-2017 08:10Niedzielę w domowych pieleszach umila pyszny obiad. Nęcący zapach zapiekającej się w piekarniku potrawy ściąga do kuchni domowników. Wszyscy robią się okrutnie głodni... Pora do stołu!
-
Obiad z gulaszem i pieczonymi warzywami
28-11-2017 08:46Nie ma co się obrażać na porę roku. Ma swoje dobre strony. W kuchni na przykład pozwala odkryć walory warzyw korzeniowych, których często nie doceniamy. Spróbujcie upiec je w piekarniku - niebo w gębie!
-
Obiad w barwach jesieni
08-11-2017 07:52Smak, aromat, ale także i kolor potrawy wpływają na to, jak nam smakuje. Dzisiejszy obiad w kolorze złota powinien chwycić za serca całą rodzinę.
-
Ser na obiad
07-11-2017 08:19Zarówno swojski twaróg, jak i włoskie mozzarella, ricotta, mascarpone czy grecka feta sprawdzają się w wielu różnych potrawach obiadowych. Można użyć ich do zagęszczenia sosów, przygotować nadzienia do mięsa lub do potraw wegetariańskich.
-
Swojskie smaki
25-10-2017 08:57Cudze chwalicie, swego nie znacie. W tym powiedzeniu jest sporo prawdy. Rodzime przysmaki warto poznać. A najlepiej ugotować i spróbować.
-
Kolorowe dania na jesień
13-10-2017 08:18Barwy za oknem inspirują do przyrządzania kolorowych dań. Coraz częściej też na naszym stole pojawiać się będę potrawy rozgrzewające z dodatkiem imbiru, pieprzu i chilli.
-
Pieczeń na niedzielę
07-07-2017 12:02Jeśli po niedzielnym obiedzie zostanie kawałek pieczeni, nie ma zmartwienia. Podana w plastrach na zimno z dodatkiem ćwikły lub surówki może być alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepach.
-
Obiad z szaszłykiem i pizzą
25-04-2017 08:15Niedzielny obiad nie zawsze musi być wyjątkowo wykwintny. Ważne, by wszystkim smakował.
-
Obiad z roladą wołową, zupą pomidorową i pysznymi plackami
09-04-2017 12:40Dobrze jest czasem w kuchni poeksperymentować, dobrze jest też poznawać nowe, nawet egzotyczne smaki. Jednak od czasu do czasu warto wrócić do tradycyjnych potraw polskiej kuchni.
-
Obiad świąteczny: Od sałatki do ciasteczek
09-02-2017 08:38W weekend jest więcej czasu na gotowanie. Wreszcie możesz spędzić w kuchni tyle czasu, ile chcesz. Przygotuj więc obiad pełny, taki z przystawką, zupą, deserem. Raz w tygodniu chyba można?
-
Obiad z pulpetami rybnymi po żydowsku
30-11-2016 12:03Kuchnia żydowska jest słynna na całym świecie. Wiele charakterystycznych dla niej potraw weszło na stałe także do kuchni polskiej: karp po żydowsku, chałka, maca czy pulpety rybne (gefilte fisz), na które przepis prezentujemy poniżej.
-
Dania w klimacie Bałkanów
17-08-2015 08:35Dojrzałe pomidory, wielkie strąki papryki, fioletowe bakłażany, a także charaktery styczne małe kotleciki to kulinarne wspomnienia wakacji spędzonych w Bułgarii czy w Chorwacji. Spróbujmy odtworzyć je w domu.
-
Obiad z fasolką szparagową
24-07-2015 12:09Miłośnicy fasolki szparagowej, do których się zaliczam, podają ją w sezonie na okrągło i do wszystkiego. Pamiętajcie, aby jej nie przegotować, bo wtedy traci urok. I smak.
-
Obiad z jesiennymi warzywami i... krabem
06-11-2014 08:40Świeże mięso kraba, białe i delikatne w smaku, jest trudne do zdobycia. Jednak do wielu potraw, w których stanowi tylko dodatek, można użyć tego z puszki.
-
Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem
23-10-2014 08:12Połączenie ryby z krewetkami sprawi, że zwykłe klopsiki nabiorą charakteru odświętnego dania. Dodatki w postaci limonki i kolendry przydają potrawie egzotycznego smaku.
-
Obiad na weekend
25-09-2014 08:41Podanie ryby i mięsa w czasie jednego obiadu może wydawać się dziwne. A co powiecie na takie połączenie w jednym daniu? Okazuje się, że może być nie tylko zaskakujące, ale również bardzo udane.
-
Włoskie inspiracje
18-09-2014 08:39Tajemnicą rozpływających się w ustach eskalopek jest mięso - musi być dobrej jakości i właściwie przygotowane. Płaty mięsa trzeba przed smażeniem jak najcieniej rozbić. Cielęce eskalopki w szynce parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii to typowe danie kuchni włoskiej.
-
Uroczysty obiad
22-05-2014 08:02Przygotujmy obiad dla mamy. Plan jest prosty: trzeba ładnie nakryć stół, przygotować to, co lubi najbardziej, podać dobre wino i pyszny deser. 26 maja jest tylko raz w roku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt