-
Zachować bazylię
03-12-2019 11:00Suszona bazylia jest wprawdzie powszechnie dostępna, ale prędzej odstraszy Bazyliszka, niż da radę w kuchni zastąpić świeżą
-
Szybki obiad
06-09-2018 08:36Jedną z ważnych umiejętności w kuchni jest sprytne gospodarowanie tym, co akurat mamy w lodówce. Ugotowane ziemniaki, kawałek piersi kurczaka czy ryba z wczorajszej kolacji mogą szybko przemienić się w nowe pyszne danie.
-
Drugie śniadanie
05-09-2018 08:07Z szynką, serem, pomidorem... Zwykła bułka na drugie śniadanie szybko się znudzi i dzieciom, i nam. Poszukajmy więc pomysłów, by przekąska do szkoły, czy do pracy, była atrakcyjna na tyle, żeby została zjedzona ze smakiem.
-
Kanapki do szkoły
04-09-2018 08:18Na drugie śniadanie do szkoły najczęściej wybieramy kanapki, czasami kawałki domowego ciasta. Oprócz nich do plecaka dołóżmy owoc albo surowe warzywo oraz wodę, sok lub jogurt. Drugie śniadanie nie musi być nudne!
-
Sprytne gotowanie
03-09-2018 08:44Gotowanie na co dzień polega na umiejętnym wykorzystaniu tego, co mamy w lodówce. No i dobrym pomyśle. Oto pięć nowych do kolekcji.
-
Knedle na 5 sposobów
02-09-2018 08:15Ciasto na tradycyjne knedle robi się z dodatkiem ziemniaków. Okazuje się jednak, że można użyć również innych składników, a knedle będą równie pyszne.
-
Ciasta ze śliwkami - najlepsze
01-09-2018 08:22O ile jabłka i gruszki kojarzą się z późnym latem, o tyle śliwki przypominają o nadchodzącej jesieni. Węgierki, renklody, mirabelki... Różnorodność smaków i kolorów. Smacznego!
-
Warzywa dobrze nadziane
31-08-2018 07:51Faszerowane warzywa to bardzo wdzięczna potrawa. Można w nich zapiec najrozmaitsze farsze i zadowolić podniebienie zarówno jarosza, jak i mięsożercy.
-
Sałatki ziemniaczane
29-08-2018 08:09Nie potrzebują wielu składników. Ich siłą jest prostota. Jeśli dbasz o linię, zastąp majonez jogurtem naturalnym.
-
Placki słodkie i wytrawne
28-08-2018 08:05Placki, placuszki, racuszki... czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Ja lubię je nie tylko jeść. Przyjemność sprawia mi także rozrabianie ciasta, odmierzanie chochelką odpowiedniej porcji do smażenia i widok sterty rumianych placków rosnącej na talerzu. No i błogie miny domowników pałaszujących ulubione danie.
-
Pora na pomidora
27-08-2018 08:40Pyszny na surowo, niezastąpiony w sałatkach. Idealny do faszerowania, niezbędny składnik wielu sosów. Pora na pomidora!
-
Pomysły na dania z soczewicą
26-08-2018 08:23Soczewica świetnie wypada w towarzystwie aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej - curry, kolendry, kuminu. No i oczywiście z kroplą cytryny.
-
Nie tylko frytki
26-08-2018 08:05Ziemniak, kartofel, pyra, grula - w różnych częściach Polski są inaczej nazywane, w każdej tak samo popularne. Najczęściej wrzucamy je do zupy, lub po prostu gotujemy w osolonej wodzie. Ale "co kraj to obyczaj", dlatego w Europie można spotkać różnorodne przepisy z ziemniakiem w roli głównej.
-
Najlepsze potrawy do piwa
25-08-2018 08:04Latem trudno nie wpaść w piwny nastrój. Apetyczna pianka, intrygująca goryczka, orzeźwiający smak - to wszystko sprawia, że gdy na zewnątrz panuje upał, piwo staje się idealnym towarzyszem różnych potraw.
-
Kolacja idealna
24-08-2018 08:26Nie za dużo, nie za ciężko, nie za późno. To zasady, które warto wziąć sobie do serca, przygotowując wieczorny posiłek. Oto kilka pomysłów na nachodzące dni.
-
Kuchnia węgierska - nie tylko leczo i gulasz
23-08-2018 08:09Charakterystyczne dania to właśnie leczo i gulasz, ale węgierska kuchnia jest bardziej złożona. Spróbujcie gęstej zupy rybnej, nadziewanych papryk w sosie czy smażonego ciasta drożdżowego. Jedno jest pewne: najpopularniejszą przyprawą jest papryka - suszona, mielona, wędzona, słodka, rzadziej ostra
-
Kuchnia Kresów Wschodnich
20-08-2018 08:10To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
-
Orzeźwiające dania z jogurtem
19-08-2018 08:16Gdy połączysz go z pikantnymi dodatkami i przyprawami, w kilka chwil uzyskasz wspaniałe dipy do warzyw czy mięs. Zmiksowany z owocami jest orzeźwiającym zastrzykiem energii.
-
Pikantne pierogi
18-08-2018 08:15Farsz do pierogów nie zawsze musi być taki sam. Te propozycje dedykujemy wielbicielom pikantnych dań, którzy poszukują nowych smaków i chętnie eksperymentują.
-
12 sposobów na rybę
17-08-2018 08:15Zapiekane w musach, panierowane w sezamie, zawijane w lasagne i podawane na surowo. Sposób na rybę to nie tylko filet panierowany w jajku i bułce.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt