-
Tarty słone i słodkie
16-08-2018 08:43Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.
-
Makaron z wieprzowiną
15-08-2018 08:20Cztery rodzaje wieprzowiny i cztery rodzaje makaronu. Dodając kilka innych aromatycznych składników, szybko przygotujesz sycący obiad dla 4 osób
-
Szpinak na 5 sposobów
13-08-2018 08:25Nie bójcie się szpinaku! Wyrzućcie z pamięci mdłą papkę, którą podawano kiedyś w stołówkach. Spróbujcie go na surowo, w sałatkach, albo w zapiekankach, naleśnikach lub na grzankach.
-
Śliwka w głównej roli
09-08-2018 08:32W Polsce największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta. Warto pamiętać, że doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej, np. ze schabem czy boczkiem.
-
Jej wysokość owsianka
08-08-2018 08:16Jesienne poranki najlepiej przywitać miseczką ciepłej owsianki. Niech przez najbliższe szare tygodnie zastąpi klasyczną kanapkę.
-
Naleśniki na obiad i na deser
07-08-2018 08:03Naleśniki można podać na wiele różnych sposobów, nie tylko z serem i śmietaną. Z cienkich zróbmy tort, a grubsze podajmy w formie placuszków.
-
Lekko na lato
31-07-2018 12:25Zielone sałaty i świeże zioła, dojrzałe warzywa i owoce, ryby i frutti di mare. Do tego aromatyczna oliwa, jogurt i sok z cytryny, makaron lub kawałek chleba. Więcej nie trzeba, żeby stworzyć zdrowe i lekkie dania na lato. Smacznego!
-
Melon słodki i słony
31-07-2018 08:10Idealny na upalne dni - orzeźwiający, aromatyczny, soczysty, po prostu pyszny. Można go jeść do woli, bo jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
-
Sezon na jagody
30-07-2018 08:21Ciesz się smakiem i walorami zdrowotnymi jagód, teraz jest na to najlepszy moment
-
Pomidory na gorąco
27-07-2018 12:20Gdy znudzi wam się już pomidor na kanapce lub w sałatce caprese z bazylią i plastrami mozzarelli, spróbujcie go podać inaczej - upiec, usmażyć w cieście lub czymś pysznym nafaszerować.
-
Lekko, letnio, leniwie - wystarczy dobry pomysł
27-07-2018 08:55Nie zawsze trzeba się bardzo napracować, żeby przygotować coś dobrego do jedzenia. Czasem po prostu wystarczy mieć pomysł.
-
Placki ziemniaczane
26-07-2018 12:20Niektórzy jedzą je tylko z cukrem, inni ze śmietaną. My proponujemy placki w wersji wytrawnej. Sprawdźcie, które smakują wam najlepiej.
-
Pizza i focaccia - przysmaki lata
26-07-2018 08:49Ciepły wieczór, lampka dobrego wina albo szklaneczka zimnego cydru i... domowa pizza, chrupiąca focaccia lub pita z dipami. Niech żyje lato!
-
Obiad na słodko
25-07-2018 12:07Placuszki, kluseczki, pierogi leniwe... A do tego świeże owoce, odrobina śmietany, szczypta cukru i cynamonu. Prawdziwie letni obiad.
-
Danie główne prosto z patelni
25-07-2018 08:31Potrawa podana na stół na patelni ma smak wakacji. Nie jest to dobry pomysł na proszony obiad, ale czemu nie biesiadować w ten sposób w gronie najbliższych? Chociaż od czasu do czasu...
-
Sezon na bakłażany i cukinie
24-07-2018 12:10Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - kiedyś niedoceniane, dzisiaj zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, szybkie w przygotowaniu.
-
Pyszne naleśniki
24-07-2018 08:15Elastyczne placuszki o chrupiących rumianych brzegach to naleśniki idealne. Można je nadziewać różnymi farszami i zwijać na wiele sposobów. Lubią je prawie wszyscy, a zwłaszcza najmłodsi w rodzinie.
-
Domowe gofry
23-07-2018 12:06Robię je od niedawna i muszę przyznać, że z każdym nowym smażeniem wychodzą mi co raz lepsze. Zaczęłam też eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smaków. Bo gofry można przygotować i na słodko, i na słono
-
Risotto z kurkami
23-07-2018 08:15Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.
-
Śniadania świata
21-07-2018 08:35Najpopularniejsze jest pieczywo: pszenne, razowe, chrupkie albo francuskie. Do kanapek, do kiełbasek, do zup... Może być smażone albo podawane z dżemem lub czekoladą. I jajka - z nich są omlety, pankejki, naleśniki i tortille...
-
Popularne
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt