Sernik na zimno z jagodami

Prosty w przygotowaniu, lekki i owocowy, idealnie pasuje na upalne dni. Zamiast jagód możesz użyć innych owoców sezonowych: truskawek, malin, brzoskwiń... Albo pomieszać owoce i przygotować wersję kolorową.

Składniki:

konfitura:

 

100 g jagód

 

łyżka cukru

ciasto:

 

2 jajka

 

30 g cukru

 

40 g mąki pszennej

masa sernikowa:

 

400 g tłustego białego sera

 

300 ml śmietany 36-proc.

 

1 torebka cukru waniliowego

 

300 g cukru pudru

 

400 g jagód

 

4 żółtka

 

10 g żelatyny

Krok 1

Przygotuj konfiturę: w rondelku zagotuj 100 g jagód wymieszanych z łyżką cukru. Ostudź.

Krok 2

Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Gotową pianę delikatnie wymieszaj z żółtkami i dodaj przesianą mąkę.

Krok 3

Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 8 minut na słomkowy kolor. Gotowy biszkopt ostudź w formie, otwórz tortownicę i zdejmij pergamin. Wokół biszkoptu ponownie zamknij brzeg tortownicy.

Krok 4

Przygotuj masę sernikową: w misce utrzyj ser ze 150 g cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Krok 5

Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i pilnuj, by dno miski nie stykało się z powierzchnią wody), a następnie wlej do masy serowej.

Krok 6

Śmietanę ubij z resztą cukru pudru i dodaj do masy serowej. Następnie połącz z jagodami i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj konfiturą.

Rada: spód sernika możesz też zrobić z gotowych biszkoptów lub herbatników. Jeśli używasz mrożonych owoców, koniecznie przestrzegaj kolejności łączenia składników.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA