Cebule faszerowane tuńczykiem
Faszerujemy bakłażany, cukinie, pomidory. Tym razem proponujemy nafaszerować cebulę. Niech będzie głównym składnikiem dania, a nie tylko dodatkiem do farszu.
Składniki:
6 dużych białych cebul (możesz użyć cukrowych)
250 g tuńczyka w oleju
100 g tartej bułki
2 jajka
1 łyżka kaparów w zalewie
20 czarnych oliwek bez pestek
30 g startego sera parmezan (lub innego twardego sera żółtego)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 gałązka tymianku
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Krok 1
Cebule obierz z łupin, włóż w całości do wrzącej osolonej wody i gotuj około 20 minut. Następnie odcedź i ostudź.
Krok 2
Przetnij je na połówki i ostrożnie usuń środkowe części, aby otrzymać mocne obręcze z części zewnętrznych. Obręcze z cebuli odłóż na bok, a środkowe części dodaj do farszu.
Krok 3
Przygotuj farsz: odsącz tuńczyka i odłóż kilka kawałków do dekoracji. Pozostałą rybę zmiksuj z jajkami, serem, bułką tartą, cebulą, oregano, tymiankiem, odsączonymi kaparami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Oliwki posiekaj i wymieszaj z przygotowanym farszem.
Krok 5
Cebule wypełnij farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy się za szybko nie pieką.
Krok 6
Wyjmij cebule i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj każdą suszonym pomidorem, kawałkiem tuńczyka i listkami tymianku.
6 dużych białych cebul (możesz użyć cukrowych)
250 g tuńczyka w oleju
100 g tartej bułki
2 jajka
1 łyżka kaparów w zalewie
20 czarnych oliwek bez pestek
30 g startego sera parmezan (lub innego twardego sera żółtego)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 gałązka tymianku
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Krok 1
Cebule obierz z łupin, włóż w całości do wrzącej osolonej wody i gotuj około 20 minut. Następnie odcedź i ostudź.
Krok 2
Przetnij je na połówki i ostrożnie usuń środkowe części, aby otrzymać mocne obręcze z części zewnętrznych. Obręcze z cebuli odłóż na bok, a środkowe części dodaj do farszu.
Krok 3
Przygotuj farsz: odsącz tuńczyka i odłóż kilka kawałków do dekoracji. Pozostałą rybę zmiksuj z jajkami, serem, bułką tartą, cebulą, oregano, tymiankiem, odsączonymi kaparami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Oliwki posiekaj i wymieszaj z przygotowanym farszem.
Krok 5
Cebule wypełnij farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy się za szybko nie pieką.
Krok 6
Wyjmij cebule i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj każdą suszonym pomidorem, kawałkiem tuńczyka i listkami tymianku.
POPULARNE
NAJNOWSZE