Cebule faszerowane tuńczykiem

Faszerujemy bakłażany, cukinie, pomidory. Tym razem proponujemy nafaszerować cebulę. Niech będzie głównym składnikiem dania, a nie tylko dodatkiem do farszu.
Składniki:
6 dużych białych cebul (możesz użyć cukrowych)
250 g tuńczyka w oleju
100 g tartej bułki
2 jajka
1 łyżka kaparów w zalewie
20 czarnych oliwek bez pestek
30 g startego sera parmezan (lub innego twardego sera żółtego)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 gałązka tymianku
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Krok 1

Cebule obierz z łupin, włóż w całości do wrzącej osolonej wody i gotuj około 20 minut. Następnie odcedź i ostudź.

Krok 2

Przetnij je na połówki i ostrożnie usuń środkowe części, aby otrzymać mocne obręcze z części zewnętrznych. Obręcze z cebuli odłóż na bok, a środkowe części dodaj do farszu.

Krok 3

Przygotuj farsz: odsącz tuńczyka i odłóż kilka kawałków do dekoracji. Pozostałą rybę zmiksuj z jajkami, serem, bułką tartą, cebulą, oregano, tymiankiem, odsączonymi kaparami. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Oliwki posiekaj i wymieszaj z przygotowanym farszem.

Krok 5

Cebule wypełnij farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy się za szybko nie pieką.

Krok 6

Wyjmij cebule i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj każdą suszonym pomidorem, kawałkiem tuńczyka i listkami tymianku.

POPULARNE
NAJNOWSZE