Trufle czekoladowe

Ich wykonanie jest dziecinnie proste. Największa trudność polega na tym, by nie zjeść masy czekoladowej, zanim porządnie zastygnie. Potem pozostaje formowanie kulek i obtaczanie ich w słodkich posypkach - świetna zabawa nie tylko dla dorosłych.

Składniki:

 

masa:

 

200 g czekolady min. 70 proc. kakao

 

150 ml słodkiej śmietanki 36 proc.

 

6 łyżek brązowego cukru

 

4 łyżki masła

 

dekoracja (opcjonalnie):

 

cukier puder

 

posiekane pistacje

 

wiórki kokosowe

 

posiekane orzechy włoskie

 

kakao

 

kolorowe posypki

Krok 1

W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem.

Krok 2

Zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę, delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.

Krok 3

Do masy dodaj masło i wymieszaj.

Krok 4

Masę przelej do miski i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Krok 5

Po tym czasie wyjmij masę i rękami formuj trufle czekoladowe wielkości orzecha włoskiego.

Krok 6

Trufle obtaczaj w dowolnej posypce i przekładaj do kolorowych papilotek. Gotowe trufle przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rada: masę truflową możesz aromatyzować, dodaj do niej np. łyżkę esencjonalnego espresso, alkoholu (np. koniaku lub likieru pomarańczowego) lub posiekane orzechy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA