Flaki

Do flaczków pasują różne dodatki, np. pulpety albo knedle z ziemniaków. Najczęściej jednak podaje się je ze świeżym pieczywem

Składniki:

 

2 litry bulionu mięsnego (patrz przepis poniżej)

 

1 kg mrożonych oczyszczonych flaków wołowych

 

1 cebula

 

3 łyżki masła

 

2 łyżki mąki pszennej

 

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

 

3 łyżki otartego suszonego majeranku

 

gałka muszkatołowa

 

sól

 

pieprz

 

bulion:

 

1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder)

 

1 małe udko z kurczaka

 

1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 1 por)

 

2-3 ziela angielskie

 

1 liść laurowy

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Przygotuj bulion: do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą, dodaj trochę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 2-3 godz., od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.

Krok 2

Flaki rozmroź, dokładnie porozdzielaj, przełóż do sitka i opłucz zimną wodą. Następnie włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj około 5 min. Potem odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i tym razem gotuj około 15 min, po tym czasie odcedź. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych już flakach.

Krok 3

Gotowy bulion odcedź, warzywa i mięso zachowaj. Do garnka przełóż flaki, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-1,5 godz. W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.

Krok 4

Zetrzyj na tarce ugotowane wcześniej warzywa - dwie marchewki, pietruszkę i pół selera (możesz też pokroić je w słupki lub w kostkę). Warzywa dodaj do wywaru pod koniec gotowania, gdy flaki będą już miękkie.

Krok 5

Przygotuj zasmażkę: cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, a następnie dosyp mąki i dokładnie wymieszaj. Do zasmażki możesz dodać niewielką ilość bulionu z gotujących się flaków, aby nie powstały grudki.

Krok 6

Gotową zasmażkę dodaj do zupy po dodaniu warzyw. Całość dopraw wg upodobań: imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem. Pamiętaj, aby dodając majeranek, rozetrzeć go w ręku. Na końcu dopraw solą, jeśli potrzeba. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze około 15 min.

Rada: Dobrze ugotowane flaki powinny być tak miękkie, żeby można je było rozetrzeć w palcach. Do gotowych flaków możesz dodać także pozostałe drobno pokrojone warzywa (oprócz pora) i mięso wołowe, które posłużyły do przygotowania bulionu. Mięso z rosołu możesz też wykorzystać do zrobienia pierogów lub krokietów .

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA