Barszcz ukraiński

Polska wersja nie jest tak tłusta i sycąca jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, to niemal danie jednogarnkowe

Składniki:

 

2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego)

 

2 buraki

 

1 cebula

 

1 pęczek włoszczyzny (z kapustą)

 

5 ziemniaków

 

1 duża garść ugotowanej białej fasoli

 

250 g mięsa (wieprzowiny, wołowiny lub drobiu)

 

2-3 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego

 

1 kwaśne jabłko

 

sok z cytryny

 

sól

 

pieprz

 

cukier do smaku

 

śmietana 22 proc.

 

świeży koperek

 

ew. koncentrat buraczany

Krok 1

Mięso oczyść, pokrój na kawałki, przełóż do garnka, zalej zimną wodą (ew. rosołem albo bulionem) i ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni).

Krok 2

Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj.

Krok 3

Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki.

Krok 4

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko.

Krok 5

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj ugotowaną fasolę, dopraw zupę solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Aby poprawić kolor, ewentualnie dolej nieco koncentratu buraczanego. Zupę wlej na talerze, na każdej porcji połóż po 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany i posyp posiekanym koperkiem i podawaj.

Rada: jeśli chcesz przygotować barszcz bez mięsa, w garnku zagotuj wodę lub wywar, dodawaj kolejno warzywa według przepisu, a gdy wszystkie składniki będą miękkie, po dodaniu koncentratu buraczanego dodaj 2-3 łyżki masła albo oleju.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA