Śniadanie dla mamy

Na prezent z okazji dnia mamy poprosiłam o śniadanie - ale nie do łóżka, tylko na tarasie, żeby cieszyć się piękną majową pogodą

Już nieraz pisałam, że uwielbiam szparagi. Sezon na nie jest tak krótki, że w tym okresie jadam je od rana do wieczora, nawet na śniadanie. Szczególnie pyszne są grillowane, mają bardziej intensywny smak.

Muffiny lubię w każdej postaci. Te z dżemem są przyjemnie wilgotne w środku. Następnym razem dżem morelowy zastąpimy pomarańczowym, a zamiast skórki dodamy rodzynki. Jula, Wojtuś i Arek (fotograf) gotowi byli zjeść wszystkie, więc musiałam walczyć o swoją porcję.

Koktajl? Moja ulubiona wersja to truskawkowo-bananowy na maślance lub kefirze. W połączeniu z mlekiem kokosowym całość nabiera wyjątkowo ciekawego orientalnego smaku. W domu nasz smok koktajlowy Wojtuś jest w stanie wypić każdą ilość tego napoju. Jeśli przygotowuję taki koktajl tylko dla siebie (co zdarza się niezwykle rzadko), dodaję kawałek świeżego imbiru.

Tym razem wszystko przygotowały dzieci z pomocą taty. Jula tradycyjnie wyjadała cukier puder, Wojtuś bez przerwy próbował koktajlu, a tata, grillując, podgryzał szparagi... Wszystkim mamom życzę równie uroczego śniadania!

Muffinki morelowo-pomarańczowe

12 sztuk

 

300 g mąki pszennej tortowej

 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

szczypta soli

 

6 łyżek cukru pudru

 

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

1/2 kostki (100 g) masła

 

100 g dżemu morelowego

 

2 jajka

 

100 ml maślanki

 

cukier puder do posypania

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodaj skórkę pomarańczową. Wymieszaj. W rondelku podgrzej masło i dżem. Mieszaj, aż masło się roztopi i połączy z dżemem. W drugiej misce trzepaczką rozbij jajka z maślanką.

Do suchych składników wlej maślany dżem, a następnie jajka z maślanką. Energicznie zamieszaj (niezbyt dokładnie), by składniki się połączyły, ale ciasto pozostało grudkowate. Formę do muffinek lekko natłuść lub wyłóż papilotkami i napełnij równomiernie ciastem (do 3/4 wysokości foremki). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem (zwykły - 200 st. C) i piecz 12-15 minut lub do momentu, gdy patyk wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy, a babeczki się zarumienią na złoty kolor.

Wyjmij z pieca, przestudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ulubiony koktajl mamy

500 g truskawek

 

1 banan

 

2 szklanki maślanki

 

2 łyżki brązowego cukru

 

2 łyżki mleka kokosowego w proszku

Umyte i osuszone truskawki, banana i pozostałe składniki zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Cukier możesz zastąpić miodem, ale pamiętaj, że smak będzie jednak trochę inny.

Rada: Jeśli nie uda ci się kupić mleka kokosowego w proszku (dostępne w sklepach z żywnością orientalną), użyj 1/2 szklanki mleka kokosowego, ale zmniejsz o 1/2 szklanki ilość maślanki.

Grillowane szparagi z jajkiem

1 pęczek (500 g) szparagów

 

2 jajka

 

2 łyżki oliwy

 

1 łyżeczka klarowanego masła

 

oliwa smakowa (np. z chilli, bazylią, cytryną...) do skropienia

 

sól

 

świeżo mielony pieprz

Szparagi oczyść, odłam zdrewniały koniec, w razie potrzeby obierz, a następnie umyj i osusz. Grubsze sztuki przetnij wzdłuż na pół. Przełóż na talerz i wymieszaj z oliwą.

Rozgrzej patelnię grillową (możesz też użyć grilla) i przesmaż szparagi, aż będą miękkie. Grilluj do 10 minut (pamiętaj, żeby obracać) - w zależności od tego, jak je lubisz - raczej miękkie czy bardziej chrupiące.

Na mniej więcej 3 minuty przed końcem grillowania szparagów rozgrzej drugą patelnię, dodaj niewielką ilość klarowanego masła usmaż jajka sadzone. Pamiętaj, że żółtko musi pozostać płynne, by móc maczać w nim szparagi.

Szparagi ułóż na talerzach, na wierzch ułóż po jajku, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą smakową i od razu podawaj.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Studio Tata

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.