Składniki na 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
4 liście sałaty lodowej
2 obrane pomidory
1/2 świeżego, obranego ogórka
8 plasterków chudej szynki
4 jajka
8 czarnych oliwek
wykałaczki
sałatka:
1/4 młodej zielonej kapusty
6 gałązek koperku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
1/2 obranej marchewki
1 łyżeczka miodu
Przygotuj sałatkę: oczyszczoną młodą kapustę drobno posiekaj, dodaj drobno pokrojony koperek, startą na tarce marchewkę oraz pozostałe składniki. Całość dobrze zagnieć do momentu połączenia się składników, doprawić solą i pieprzem.
Przygotuj pierś z kurczaka: opłucz mięso pod zimną bieżącą wodą, oczyść, skrop oliwą i doprawić solą i pieprzem, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Gdy mięso już będzie obsmażone, wstaw je piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 12 minut. W tym czasie chleb tostowy opiecz w tosterze na złoty kolor, szynkę podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, usmaż jajka sadzone, a pomidory i ogórka pokrój w plastry. Upieczone mięso też pokrój w plastry.
Przygotuj kanapkę: pierwszą chrupiącą kromkę skrop oliwą, ułóż liść sałaty, pomidora, pierś z kurczaka, a następnie przykryć następną kromką chrupiącego chleba. Na tę warstwę połóż ogórek, podsmażoną szynkę oraz jajko sadzone, a następnie ponownie przykryć trzecim tostem. Tak przygotowaną kanapkę przekrój po przekątnej na pół, zepnij warstwy wykałaczkami ozdobionymi oliwkami, skrop lekko oliwą, oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj z sałatką z młodej kapusty.
źródło: Okazje.info