Kruche ciasteczka z ziarnami

Ciekaw połączeni słodkich ciastek ze słoną mieszanką ziaren. Sprawdzą się na deser do kawy i jako przekąska do piwa.

Składniki:

 

200 g zimnej margaryny pokrojonej w małe kawałki

 

3/4 szklanki cukru

 

2 żółtka

 

2,5 szklanki mąki

 

sól

 

1 żółtko do posmarowania

 

mała garść ziaren słonecznika

 

mała garść ziaren dyni

Krok 1

Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki, lekko oprósz solą i wymieszaj.

Krok 2

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki margaryny i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy.

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Masę dodaj do mąki i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniataj niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde.

Krok 4

Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia).

Krok 5

Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj dowolne kształty.

Krok 6

Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp uprażonymi ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg 150 st. C) na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.