Składniki:
200 g zimnej margaryny pokrojonej w małe kawałki
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2,5 szklanki mąki
sól
1 żółtko do posmarowania
mała garść ziaren słonecznika
mała garść ziaren dyni
Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki, lekko oprósz solą i wymieszaj.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki margaryny i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy.
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Masę dodaj do mąki i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniataj niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde.
Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia).
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj dowolne kształty.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp uprażonymi ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg 150 st. C) na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.