Czas na maliny!

Co roku z utęsknieniem czekamy na maliny. W połowie czerwca pojawiają się już te wcześniejsze odmiany (np. Polka), i tak prawie przez całe wakacje, aż zbierzemy te ostatnie, późnoletnie z przydomowego ogródka.

Pierwsze maliny, jak wiadomo, najlepiej smakują wyjadane prosto z pudełka. Z kolejnych robimy pyszne desery i napoje: ulubione koktajle Wojtusia, np. malina z truskawką, malina z brzoskwinią lub bananem. Julka z kolei uwielbia maliny w cieście (upieczemy pyszną babę malinową ze świeżych, a nie mrożonych, malin - przepis znajdziecie na Palcelizac.gazeta.pl ). Dziś zrobiliśmy przepyszny pudding z maślanki. To lżejsza wersja panna cotty: zamiast śmietany jest maślanka, która daje przyjemny kwaskowy posmak. W wersji superzdrowej można zredukować ilość cukru i zastąpić go brązowym.

Eton mess to klasyczny angielski deser z pokruszonych bez, bitej śmietany i truskawek. Ja zrobiłam go w wersji malinowej i jest równie pyszny. Sałatka owocowa to smaczna przekąska (można ją zapakować do pudełka i wziąć na spacer) lub dobry dodatek np. do lodów. Ważne, żeby mango było dojrzałe. Jeśli kupicie niedojrzałe, twarde jak kamień, wystarczy położyć je na kilka dni na słonecznym parapecie lub włożyć do papierowej torebki razem z bananem. Skórka dojrzałego mango ciemnieje, z zielonego zmnienia się na czerwony, owoc mięknie, a po przekrojeniu miąższ jest mocno żółty, prawie pomarańczowy.

Pudding z maślanki z malinami

1/2 opakowania (ok. 120 g) malin

 

1 szklanka (250 ml) mleka

 

1 szklanka (250 ml) maślanki

 

2 łyżeczki żelatyny

 

1 laska wanilii

 

5 łyżek cukru

Namocz żelatynę w 1/4 szklanki mleka i odstaw do napęcznienia. Pozostałe mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzej (ale nie gotuj) i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj mleko z żelatyną i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij wanilię i wyskrob pozostałe ziarenka, dodaj je do mleka (osłonkę wysusz i użyj do aromatyzowania cukru). Do przestudzonego mleka dodaj roztrzepaną maślankę, wymieszaj i przelej do pucharków. Wstaw do lodówki na noc. Deser podawaj na zimno ze świeżymi malinami.

Deser malinowy Eton Mess

1 opakowanie (ok. 250 g) malin

 

24 sztuki (ok. 100 g) małych bezików lub 4 duże domowe bezy

 

500 ml zimnej śmietany min. 30-proc.

 

1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Bezy pokrusz. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połowę malin rozgnieć i delikatnie, niedokładnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Na dno pucharków wsyp po łyżce pokruszonych bez, nałóż porcję śmietany, następnie ponownie warstwę bez i śmietany, na koniec dosyp pozostałe maliny. Deser podawaj od razu lub przechowuj w lodówce maksymalnie 1 dzień.

Sałatka owocowa

1 opakowanie (ok. 250 g) malin

 

1 opakowanie (ok. 250 g) borówek amerykańskich lub jagód

 

200 g truskawek

 

2 mango

 

1 limonka lub cytryna

 

1/3 szklanki (ok. 65 g) cukru

Obieraczką do ziemniaków obierz 1/2 limonki (lub cytryny), skórkę przełóż do małego rondelka, wlej 3 łyżki soku z limonki oraz 5 łyżek wody, dosyp cukier i mieszając, zagotuj. Gotuj 2-3 minuty, aż otrzymasz syrop. Mango obierz i pokrój w kostkę, truskawki umyj, oszypułkuj i przekrój na pół (większe w ćwiartki), borówki opłucz, maliny przebierz. Owoce przełóż do dużej miski, wyciśnij pozostały sok z limonki, dodaj syrop i delikatnie wymieszaj.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Studio Tata

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.