Składniki:
kilka plastrów szynki długo dojrzewającej
kilka małych żółtych patisonów
1 duży pomidor
1 jajko
2 łyżki świeżych liści tymianku
1 łyżka posiekanych liści natki pietruszki
2 ząbki czosnku
50 g masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidora umyj, osusz, przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Szynkę pokrój w cienkie paski. Masło wymieszaj z ziołami, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do pomidora włóż łyżkę masła ziołowego i szynkę, a następnie ostrożnie wlej jajko, tak by nie rozlać żółtka. Posól.
Pomidora włóż do głębokiego naczynia do zapiekania, na dno wlej trochę wody i przykryj. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut. Wierzch posyp natką pietruszki.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i pokrojone w cząstki patisony, smaż chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Pomidora podawaj na ciepło z kawałkami patisonów i listkami tymianku.
Aleksandra Niparko - autorka przepisu. Jedna z 14 uczestników, którzy zakwalifikowali się do finału.