Galaretka rozmarynowo-pomarańczowa

Spróbuj tego połączenia smaków. Delikatna, słodko-kwaśna pomarańcza i charakterny rozmaryn

Składniki:

 

2-3 pęczki (ok. 50 g) rozmarynu

 

1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru

 

1 opakowanie cukru żelującego 3:1

 

1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Gałązki rozmarynu opłucz i osusz, następnie obierz - potrzebne będą tylko igiełki. Do rondla o grubym dnie wlej 100 ml wody (trochę mniej niż pół szklanki), dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, 10-12 minut, aż cukier zacznie się karmelizować (zacznie ciemnieć).

Zdejmij z ognia, dodaj rozmaryn, wymieszaj i wstaw ponownie na ogień. Karmelizuj, cały czas mieszając, przez minutę. Zdejmij z ognia, dodaj sok pomarańczowy, wstaw rondel na kuchenkę i gotuj mieszając, ok. 5 minut, aż rozmarynowy karmel całkowicie się rozpuści.

Zdejmij z ognia i ostudź, następnie przecedź przez sito, a płyn przelej do rondelka. Dodaj cukier żelujący i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 3 minut, zrób próbę galaretkową. Jeśli galaretka się nie ścina, gotuj ją jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie przelej do wysterylizowanych suchych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Z podanych proporcji otrzymasz około 1 litra galaretki.

Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcie Marcin Urban

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA