Tort bezowy kawowy

Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Zamiast kawy do tortu możesz dodać sezonowe owoce, które przełamią smak słodkiej bezy

Składniki:

 

Bezy:

 

6 białek mocno schłodzonych

 

250 g cukru pudru

 

1 łyżeczka soku z cytryny

 

1 łyżka mąki kukurydzianej

 

Krem kawowy:

 

250 g serka mascarpone

 

250 ml śmietany kremówki

 

1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy

 

2 łyżki cukru brązowego

 

filiżanka mocnego espresso

 

Do dekoracji:

 

1 op. (100 g) gorzkiej czekolady

 

łyżeczka świeżo zmielonej kawy

 

cukier puder

Krok 1

Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi o średnicy 20 cm (najlepiej odrysować talerz nieco mniejszy niż patera, na której będziemy tort podawać). Dokładnie zważ cukier. Wstaw do lodówki miskę, w której będziesz ubijać białka.

Krok 2

Jajka wyjmij z lodówki, oddziel żółtka od białek. Postaraj się, aby do białek nie dostała się ani kropla żółtka, bo piana się nie ubije. W schłodzonej misce ubij na sztywno zimne białka. Nie przerywając ubijania, po 1 minucie zacznij dosypywać do białek cukier. Rób to bardzo wolno, łyżka po łyżce. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, delikatnie wmieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą.

Krok 3

Dwie blachy wyłóż papierem. Masę przełóż na narysowane koła (ok. 7 czubatych łyżek piany na każdy okrąg). Łopatką lub nożem równomiernie rozprowadź i wyrównaj krążki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C (z termoobiegiem) i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100-110 st. C i piecz jeszcze 45 min. Beza powinna być bladobeżowa i wysuszona. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezę w środku do ostygnięcia.

Krok 4

Zaparz filiżankę espresso, posłódź do smaku i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 5

W misce ubij śmietanę. W trakcie ubijania łyżka po łyżce dodawaj mascarpone. Następnie dosyp zmieloną kawę, a na koniec wlej zimną kawę. Nie przejmuj się, jeśli krem się lekko zwarzy.

Krok 6

Przygotuj mieszankę do dekoracji: łyżeczkę świeżo zmielonej kawy wymieszaj z łyżeczką cukru pudru i startą czekoladą. Wystudzone bezy przełóż kremem i udekoruj mieszanką.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski

Więcej o:
Copyright © Agora SA