Frittata

Misterny omlet z dodatkami. Można go przygotować z warzywami, ryżem, kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Tym razem wersja z ricottą i brokułami.
Składniki:
500 g brokułów
8 jajek
4 łyżki oliwy
200 g sera ricotta
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Krok 1

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3 minuty.

Krok 2

Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do miski. Roztrzepujemy.

Krok 3

Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.

Krok 4

Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Owalna - Zielona Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE