Lazania

Jej przygotowanie zabiera sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Warto jednak wziąć tego byka za rogi! Bo domowa lazania smakuje wyśmienicie.
Składniki:
12 płatów lazanii
150 g mozzarelli
100 g świeżo startego parmezanu
50 g masła

Sos boloński:
marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
szklanka bulionu
1/2 szklanki czerwonego wina
750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)
100 g szynki pokrojonej w kostkę
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
po 100 g sklarowanego masła i mąki
litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz

Krok 1

Czyścimy i kroimy warzywa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy selera, marchewkę i mięso. Smażymy, mieszając. Wlewamy bulion i wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy 40 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szynkę, natkę i przyprawy.

Krok 2

Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, po chwili wlewamy zimne mleko - cały czas mieszamy. Przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Płaty ciasta makaronowego krótko obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem oleju. Wyjmujemy ostrożnie po jednym płacie i rozkładamy na wilgotnej ściereczce jeden obok drugiego.

Krok 4

Żaroodporną formę (25x30x5) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła. Lazanię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.

POPULARNE
NAJNOWSZE