Bułeczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe jest wymagające - nie róbcie zatem nic na skróty. Dobrze zagniecione i wyrośnięte w cieple ciasto jest gwarancją udanych wypieków.

Składniki:

 

Na ciasto:

 

600 g mąki pszennej

 

30 g drożdży

 

ok. szklanki mleka

 

3 żółtka

 

2 jajka (w tym jedno do posmarowania drożdżówek)

 

100 g masła

 

1 łyżka oleju

 

50-70 g cukru

 

szczypta soli

Na nadzienie:

 

ok. 400 g białego sera

 

jajko

 

1-2 żółtka

 

50 g masła

 

cukier (według uznania)

 

cukier waniliowy

 

ewentualnie (do wyboru): rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Krok 1

Rozcieramy drożdże z niewielką (najwyżej 2 łyżeczki) ilością cukru. Wsypujemy łyżkę mąki i rozprowadzamy wszystko taką ilością lekko podgrzanego mleka, by rozczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Oprószamy go mąką, dzięki czemu na powierzchni nie utworzy się skorupa. Przykrywamy kubek ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, niech rozczyn powoli dojrzewa.

Krok 2

Przesiewamy mąkę do miski. W kubku ucieramy 3 żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli. W rondelku topimy masło. Jeśli rozczyn podwoił objętość, łączymy go z mąką. Następnie dodajemy masę jajeczną, resztę letniego mleka i mieszamy.

Krok 3

Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je tak długo, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Dodajemy stopione masło wymieszane z łyżką oleju i nadal wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 4

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka ucieramy z cukrem. To samo robimy z serem i masłem, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodajemy kogel-mogel do masy serowej, łączymy z ubita pianą. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich placki grubości 2 cm.

Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA