Gdy goście wpadną z wizytą...

Czym przyjąć przyjaciół, którzy wpadli do nas z wizytą? Marco, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, poleca kilka prostych, ale pysznych przekąsek, które idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji.

Spotkania towarzyskie powinny być przyjemnością. Często jednak wizyta znajomych wywołuje stres związany z koniecznością przyrządzenia czegoś do jedzenia. Jak pokazują badania przeprowadzone przez Millward Brown dla Whirlpool, Polki obawiają się, że przygotowanie posiłku zajmie więcej czasu, niż zakładał przepis (46%), rezultat może nie być satysfakcjonujący (44%), a dodatkowo będzie podlegał ocenie gości.

Marco Luca Ghia: Zauważyłem, że wiele osób stresuje się przyjmowaniem gości, nawet w nieformalnych sytuacjach. Kolację w gronie przyjaciół traktują jak pracochłonną ucztę. Nie mają czasu z nimi porozmawiać, bo cały wieczór tkwią w kuchni.
Agnieszka Popielewicz: To prawda. Ja staram się na takie okazje wybierać proste przekąski, tak żeby podczas wizyty móc skupić się na gościach. Jest wiele łatwych do przygotowania, pysznych dań - np.
klasyczne pomidory z bazylią i mozzarellą - zawsze się sprawdzają. Do tego świeża bagietka i oliwa.
M.G.: Ja także jestem zdania, że klasyka i prostota to zawsze dobry wybór. Wbrew pozorom jest mnóstwo przepisów na proste, a wyśmienite przekąski - np. satay z kurczaka, który marynujemy wcześniej. Samo pieczenie przed przyjściem gości to kilkanaście minut.
A.P.: W moim domu popularnością cieszą się wszelkie sałatki - danie, które zawsze pojawia się też na przyjęciach. Są lekkie i smaczne, a ponadto można przygotowywać je na setki sposobów.
M.G.: Sałatki to też dobry pomysł - ja preferuję makaronowe. Goście je uwielbiają, są bezpretensjonalne i stanowią idealne tło dla letnich biesiad.

Ceviche z łososia

300 g filetów z łososia
sok z 1 limonki
papryczka chilli
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa extra virgin
awokado
czerwona papryka
ew. posiekana kolendra

Z filetów z łososia usuwamy skórę i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowaną rybę zalewamy sokiem z limonki, dodajemy małe, drobno posiekane chilli, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Paprykę i awokado kroimy w paski. Łączymy z łososiem. Całość możemy posypać posiekaną kolendrą.

Chicken Satay

4 łyżki sosu sojowego
100 g masła orzechowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka sosu chilli
800 g piersi z kurczaka
sok z 1 limonki
sok z 1 cytryny
sól

Mieszamy w misce sos sojowy z masłem orzechowym do powstania gładkiej masy. Dodajemy curry i sos chilli. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zamarynowane paski mięsa wbijamy na patyki tak, aby utworzyły się fale. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 15 minut. Podajemy prosto z pieca, polane sokiem z limonki i cytryny.

Sałatka z makaronem

400 g krótkiego makaronu
400 g pomidorków
200 g sera feta
100 ml oliwy
sól
bazylia

Makaron gotujemy al dente. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Fetę kroimy w kostkę. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a następnie mieszamy z pomidorami. Dodajemy fetę, oliwę i dobrze mieszamy. Posypujemy posiekaną bazylią i doprawiamy solą. Ozdabiamy przed podaniem listkami bazylii.

Marco Luca Ghia, kucharz, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool

Agnieszka Popielewicz, ambasadorka akcji Gotuj na luzie

Czym przyjąć przyjaciół, którzy wpadli do nas z wizytą? Marco, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, poleca kilka prostych, ale pysznych przekąsek, które idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji.
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE