Gdy goście wpadną z wizytą...

Czym przyjąć przyjaciół, którzy wpadli do nas z wizytą? Marco, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, poleca kilka prostych, ale pysznych przekąsek, które idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji.

Spotkania towarzyskie powinny być przyjemnością. Często jednak wizyta znajomych wywołuje stres związany z koniecznością przyrządzenia czegoś do jedzenia. Jak pokazują badania przeprowadzone przez Millward Brown dla Whirlpool, Polki obawiają się, że przygotowanie posiłku zajmie więcej czasu, niż zakładał przepis (46%), rezultat może nie być satysfakcjonujący (44%), a dodatkowo będzie podlegał ocenie gości.

Marco Luca Ghia: Zauważyłem, że wiele osób stresuje się przyjmowaniem gości, nawet w nieformalnych sytuacjach. Kolację w gronie przyjaciół traktują jak pracochłonną ucztę. Nie mają czasu z nimi porozmawiać, bo cały wieczór tkwią w kuchni. Agnieszka Popielewicz: To prawda. Ja staram się na takie okazje wybierać proste przekąski, tak żeby podczas wizyty móc skupić się na gościach. Jest wiele łatwych do przygotowania, pysznych dań - np. klasyczne pomidory z bazylią i mozzarellą - zawsze się sprawdzają. Do tego świeża bagietka i oliwa. M.G.: Ja także jestem zdania, że klasyka i prostota to zawsze dobry wybór. Wbrew pozorom jest mnóstwo przepisów na proste, a wyśmienite przekąski - np. satay z kurczaka, który marynujemy wcześniej. Samo pieczenie przed przyjściem gości to kilkanaście minut. A.P.: W moim domu popularnością cieszą się wszelkie sałatki - danie, które zawsze pojawia się też na przyjęciach. Są lekkie i smaczne, a ponadto można przygotowywać je na setki sposobów. M.G.: Sałatki to też dobry pomysł - ja preferuję makaronowe. Goście je uwielbiają, są bezpretensjonalne i stanowią idealne tło dla letnich biesiad.

Ceviche z łososia

300 g filetów z łososia sok z 1 limonki papryczka chilli sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa extra virgin awokado czerwona papryka ew. posiekana kolendra

Z filetów z łososia usuwamy skórę i kroimy w małe kawałki. Tak przygotowaną rybę zalewamy sokiem z limonki, dodajemy małe, drobno posiekane chilli, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Paprykę i awokado kroimy w paski. Łączymy z łososiem. Całość możemy posypać posiekaną kolendrą.

Chicken Satay

4 łyżki sosu sojowego 100 g masła orzechowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu chilli 800 g piersi z kurczaka sok z 1 limonki sok z 1 cytryny sól

Mieszamy w misce sos sojowy z masłem orzechowym do powstania gładkiej masy. Dodajemy curry i sos chilli. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zamarynowane paski mięsa wbijamy na patyki tak, aby utworzyły się fale. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 15 minut. Podajemy prosto z pieca, polane sokiem z limonki i cytryny.

Sałatka z makaronem

400 g krótkiego makaronu 400 g pomidorków 200 g sera feta 100 ml oliwy sól bazylia

Makaron gotujemy al dente. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Fetę kroimy w kostkę. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a następnie mieszamy z pomidorami. Dodajemy fetę, oliwę i dobrze mieszamy. Posypujemy posiekaną bazylią i doprawiamy solą. Ozdabiamy przed podaniem listkami bazylii.

Czym przyjąć przyjaciół, którzy wpadli do nas z wizytą? Marco, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, poleca kilka prostych, ale pysznych przekąsek, które idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji.

Więcej o:
Copyright © Agora SA