Tapenada - smak Prowansji

Wytrawna pasta z oliwek, kaparów i oliwy. Wspaniale smakuje na grzankach z kieliszkiem białego wina.

Tradycyjną tapenadę robi się z czarnych oliwek. Jeśli chcecie zrobić ją sami, kupcie drylowane. Dzięki temu oszczędzicie dużo czasu. Oliwki i oliwa dobrej jakości to gwarancja udanej pasty. Tapenadę można używać nie tylko jako pastę do pieczywa. Równie dobrze można ją wykorzystać jako bazę do różnego rodzaju sosów.

Domowa tapenada

200 g czarnych oliwek bez pestek
1-2 fileciki anchois
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
łyżka świeżego tymianku
1/4 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
3-4 łyżki oliwy
sok z ? cytryny
sól
pieprz

W blenderze mielemy oliwki, anchois, czosnek, kapary, tymianek, musztardę z oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

POPULARNE
NAJNOWSZE