Falafel w sezamie

Kulki z ciecierzycy lub bobu panierowane w sezamie to bardzo popularna potrawa wegetariańska w krajach arabskich.

Składniki:
600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc)
pęczek natki
mała cebula
3 ząbki czosnku
łyżka soli
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka mielonej kolendry
łyżka kminu rzymskiego
łyżeczka sody oczyszczonej
ew. mąka
100 g ziaren sezamu
oliwa do smażenia

 

Krok 1


Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odsączamy i miksujemy w blenderze.

 

Krok 2


Natkę pietruszki, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy do ciecierzycy. Wsypujemy przyprawy, dolewamy około 4 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Jeśli masa się nie klei, dosypujemy mąkę.

 

Krok 3


Z masy formujemy palcami nieduże kulki. Najlepiej to robić zwilżonymi rękami, wtedy masa nie klei się do rąk.

 

Krok 4


Kulki lekko spłaszczamy i obtaczamy w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podajemy z zieloną sałatą lub z pikantnym sosem pomidorowym.

 

Przepis: archiwum, zdjęcia: Agata Jakubowska

Zdjęcie Alessi Deska do krojenia Sbriciola Zdjęcie Nóż kuchenny gerlach 4,5 Zdjęcie Sezam łuskany - 200g
Alessi Deska do krojenia Sb... Nóż kuchenny gerlach 4,5" d... Sezam łuskany - 200g
Sprawdź ceny Sprawdź ceny Sprawdź ceny
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE