1/2 szklanki białego sezamu, uprażonego
1/3 szklanki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
łyżeczka kuminu
puszka cieciorki
ząbek czosnku
papryka pokrojona w kostkę, usmażona
1/3 szklanki wody
krążki ryżowe
liście sałaty
Najpierw przygotowujemy pastę tahin: uprażone nasiona sezamu mielemy w blenderze, nadal miksując, dolewamy oliwę. Dodajemy resztę składników: czosnek, cieciorkę, paprykę smażoną, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody lub oliwy. Gotową pastę rozsmarowujemy na krążkach ryżowych, przekładamy sałatą. Sezam można najpierw zemleć w młynku do kawy.
Rada: Domowy hummus można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.