Ziemniaczane kuleczki
Ziemniaczane kulki sezamowe
szklanka ugotowanych ziemniaków
1/3 szklanki sezamu czarnego lub białego
cebula
oliwa
sól
pieprz
migdały blanszowane
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na suchej patelni prażymy sezam. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Toczymy w dłoniach zgrabne kuleczki. Każdą wrzucamy do miseczki z czarnym sezamem (lub białym wcześniej uprażonym). Kulki dekorujemy blanszowanym migdałem. Wkładamy na tacy do lodówki, aby stężały. Ta przekąska to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
Rada: W Indiach nasiona czarnego sezamu są uważane za środek wzmacniający organizm w chłodnej i wilgotnej porze roku.
Joanna Szachowska-Tarkowska - entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.