Podkręcona pomidorowa

Kto nie lubi pomidorowej? To wyjątkowa zupa - nęci zapachem, kusi intensywnym kolorem, uwodzi smakiem. Czasem warto jednak poeksperymentować - coś dodać, coś ująć. Tym razem dodajemy do pomidorowej odrobinę kokosa, a tym samym szczyptę egzotyki.

Zupa pomidorowa z kokosową nutą

2 cebule

 

3 ząbki czosnku

 

4 łyżki oliwy

 

2 puszki pomidorów

 

marchewka

 

4 łyżki wiórków kokosowych

 

2 łyżeczki cynamonu

W garnku smażymy cebule pokrojone w piórka wraz z czosnkiem i drobno pokrojoną marchewką. Kiedy będą miękkie, wrzucamy do garnka pomidory. Można dolać trochę wody. Gotujemy około 15 minut. Dosypujemy wiórki kokosowe, gotujemy kolejne 10 minut. Wsypujemy cynamon. Całość miksujemy na krem. Wlewamy zupę do talerzy, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smak zupy można dodatkowo urozmaicić, posypując ją ziarnami czarnuszki, sezamu lub siemienia.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA