Krem z jarmużu

Rozgrzewająca zupa o aksamitnej konsystencji działa jak prawdziwy zastrzyk energii. Zwłaszcza, gdy coraz wcześniej robi się ciemno.

Krem z jarmużu z kaszą jaglaną i musem z gruszki

Składniki:

 

1/4 selera

 

2 ziemniaki

 

1/2 kg jarmużu

 

2 cebule

 

4 ząbki czosnku

 

20 g masła

 

1 serek śmietankowy

 

sól, pieprz

 

szczypta kminku

Selera i ziemniaki obieramy, zalewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy przez 15 minut. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodyżki i siekamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne 15 minut. Posiekaną cebulę z czosnkiem smażymy na maśle i dodajemy do zupy razem z serkiem śmietankowym. Miksujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z kaszą jaglaną i musem z gruszki. Mus z gruszki Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy z łyżką soku z cytryny.

Intensywny kolor zupy warto podkreślić, podając ją w talerzu o kontrastującej barwie.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA