Hummus tandoori

Kolorowe i wonne przyprawy kuchni indyjskiej nadają potrawom szczególny smak. Hummus z ich dodatkiem zyskuje nowe nuty.
Składniki:
300 g ciecierzycy z puszki
łyżka pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
50 ml wody
8 łyżek oliwy
łyżka przyprawy tandoori masala
sól, pieprz
owoc granatu

Oraz:
po kilka jabłek, marchewek i łodyg selera naciowego do maczania w hummusie

Krok 1

Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok 2

Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki.

Krok 3

Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie. Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

POPULARNE
NAJNOWSZE