Hummus tandoori

Kolorowe i wonne przyprawy kuchni indyjskiej nadają potrawom szczególny smak. Hummus z ich dodatkiem zyskuje nowe nuty.

Składniki:

 

300 g ciecierzycy z puszki

 

łyżka pasty sezamowej tahini

 

sok z 1 cytryny

 

50 ml wody

 

8 łyżek oliwy

 

łyżka przyprawy tandoori masala

 

sól, pieprz

 

owoc granatu

Oraz:

 

po kilka jabłek, marchewek i łodyg selera naciowego do maczania w hummusie

Krok 1

Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok 2

Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki.

Krok 3

Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie. Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

Więcej o:
Copyright © Agora SA