Magdalenki

Ciasteczka te swoją sławę zawdzięczają Marcelowi Proustowi, który uwiecznił ich smak w powieści ?W poszukiwaniu straconego czasu?.

Składniki:

 

2,5 szklanki mąki

 

łyżeczkę proszku do pieczenia

 

5-6 jajek

 

1,5 szklanki cukru pudru

 

skórka otarta z cytryny lub pomarańczy

 

1-2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

 

175 g masła

 

25 ml rumu

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku. Odstawiamy, żeby wystygło. Umyte jajka wbijamy do rondla. Ubijamy je rózga, najlepiej na parze (stawiamy rondelek na większym garnku z lekko gotującą się wodą). Stopniowo wsypujemy cukier puder. Gdy masa jajeczna zgęstnieje i podwoi swoją objętość, przerywamy ubijanie i zdejmujemy rondelek z garnka. Uwaga: nie możemy dopuścić, by jajka zaczęły się ścinać.

Krok 2

Ubite z cukrem jajka wlewamy do miski. Dodajemy otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy lub cytryny. Ubijamy rózgą. Następnie, na przemian, dosypujemy porcjami mąkę i wlewamy stopione masło. Delikatnie mieszamy delikatnie. Gdy składniki się połączą, wlewamy sok z cytryny lub pomarańczy i rum, mieszamy. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.

Krok 3

Tradycyjne magdalenki piecze się w rowkowanych foremkach przypominających muszelki. Trzeba je dokładnie wysmarować masłem, będzie potem łatwiej wyjąć upieczone ciasteczka. Natłuszczone foremki oprószamy wewnątrz mąką.

Krok 4

Napełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy blachę z magdalenkami do piekarnika na 17 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są wewnątrz suche, jeśli tak, są gotowe. Po wystudzeniu oprószamy ciasteczka cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA