Cukinia faszerowana
Cukinia to warzywo, które ma ogromny potencjał. Można go podać na wiele sposobów. Pyszne są grillowane plastry cukinii podane z dipami, zupa krem z grzankami, a także faszerowana - kaszą, ryżem, komosą ryżową z warzywami.
Cukinia faszerowana
2 średniej wielkości cukinie
1-2 czerwone cebule
ząbek czosnku
czerwona papryka
1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny
oliwa do smażenia
Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż. Wydrążamy łyżeczką środek, uważając, by nie uszkodzić cukinii, która będzie tworzyć łódeczki do faszerowania. Wydrążone wnętrze cukinii siekamy, smażymy z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i papryką. Mieszamy warzywa z ugotowana kaszą jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natka pietruszki i sokiem z cytryny. Masa powinna być dosyć ścisła, jeśli jest zbyt sypka, ugniatamy ją widelcem, aby składniki dobrze się połączyły. Cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, faszerujemy masą z kaszy jaglanej. Pieczemy 30-40 min w 170°C.
Rada: Łódeczki z cukinii warto przed faszerowaniem i pieczeniem obgotować.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
2 średniej wielkości cukinie
1-2 czerwone cebule
ząbek czosnku
czerwona papryka
1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny
oliwa do smażenia
Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż. Wydrążamy łyżeczką środek, uważając, by nie uszkodzić cukinii, która będzie tworzyć łódeczki do faszerowania. Wydrążone wnętrze cukinii siekamy, smażymy z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i papryką. Mieszamy warzywa z ugotowana kaszą jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natka pietruszki i sokiem z cytryny. Masa powinna być dosyć ścisła, jeśli jest zbyt sypka, ugniatamy ją widelcem, aby składniki dobrze się połączyły. Cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, faszerujemy masą z kaszy jaglanej. Pieczemy 30-40 min w 170°C.
Rada: Łódeczki z cukinii warto przed faszerowaniem i pieczeniem obgotować.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
![]() | ![]() | ![]() |
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Skeppshult Forma do zapieka... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny » | Porównaj ceny » | Sprawdź ceny » |
POPULARNE
NAJNOWSZE