Wegańska alternatywa dla pączków

Jeśli nie należycie do miłośników pączków, przygotujcie w zamian pyszne batoniki z suszonych owoców. Te łakocie można jeść bez poczucia winy, które zazwyczaj pojawia się już przy trzecim pączku.

Batoniki figowe

10-11 suszonych fig
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych daktyli
1/2 szklanki suszonych rodzynek
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki zmielonego wcześniej siemienia lnianego
1/2 szklanki siemienia niemielonego

Wszystkie suszone owoce i pestki (poza siemieniem mielonym i niemielonym) moczymy w zimnej wodzie około godziny. Odsączamy. Namoczone, odsączone owoce i pestki miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski. Dosypujemy partiami zmielone oraz niezmielone siemię, energicznie mieszając. Musi się równomiernie rozłożyć w masie. Masę przekładamy do płaskiej foremki teflonowej wyłożonej folią spożywczą (dla ułatwienia wyjmowania zostawiamy z każdej ze stron trochę folii). Ugniatamy, wyrównujemy sylikonową szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Wstawiamy na noc do lodówki. Masę wyjmujemy, unosząc folię, odwracamy do góry nogami, przekładamy na deskę do krojenia, odklejamy folię, tniemy na prostokąty.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Bosch MFQ 4070 Zdjęcie CLATRONIC HMS 3320 Zdjęcie Zelmer Mix Robi 381.7
Bosch MFQ 4070 CLATRONIC HMS 3320 Zelmer Mix Robi 381.7
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE