Grillowana cykoria z tofu

To danie to idealna propozycja na lekki, a jednocześnie pożywny posiłek. Aksamitne tofu i chrupiące warzywa z grilla tworzą udaną kompozycję smaków. Aby danie kusiło również kolorem, lepiej wybrać cykorię w fioletowym kolorze.

Grillowana cykoria z tofu

2 cykorie (białe lub fioletowe)

 

łodyga selera naciowego

 

1/3 kostki tofu

 

2 łyżki oleju sezamowego

 

2 łyżki oliwy

 

2 łyżki sosu sojowego

 

sól

 

pieprz

 

2 ząbki czosnku

 

sok z połowy cytryny

Cykorie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Łodygi selera przekrawamy na pół, a potem na krótsze słupki. Tofu kroimy na plasterki (ok. 1 cm grubości). Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą olej, oliwę, sos sojowy i przyprawy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smarujemy nią cykorię, seler i tofu z obu stron. obsmażamy na patelni grillowej, tak aby na powierzchni utworzyły się charakterystyczne rumiane paseczki. Wszystkie elementy gorącej sałatki układamy na półmisku. Skrapiamy cytryną.

Tofu samo w sobie nie ma smaku, warto je zatem przed smażeniem zamarynować.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.