Placek z jabłkami po szwajcarsku

Delikatny, puszysty i aromatyczny. Mocna konkurencja dla naszej szarlotki.

Składniki: 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru opakowania cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 3 łyżki śmietany kremówki

Nadzienie: 5-6 winnych jabłek (antonówka, szara reneta, landsberska, golden delicious) 2 łyżki calvadosu, rumu lub brandy łyżka soku z cytryny garść migdałów cukier kryształ do posypania ciasta

Krok 1 Obieramy cienko jabłka, kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i alkoholem, który nada im charakterystyczny smak.

Krok 2 Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy szczyptę soli. Gdy masa stanie się kremowa i puszysta, dodajemy jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Nadal ucierając, dodajemy stopniowo mąkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Krok 3 Jabłka osączamy na sicie, a następnie układamy je na cieście na zakładkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Upieczone i lekko przestudzone ciasto posypujemy posiekanymi migdałami i cukrem kryształem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.