Schab z morelami

Smak moreli idealnie komponuje się ze smakiem pieczeni wieprzowej. Suszone owoce dużo lepiej sprawdzają się jako nadzienie niż świeże, które w czasie pieczenia się rozpadają.

Składniki:
1,5 kg schabu środkowego bez kości
sól
łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
łyżka oliwy
łyżeczka tymianku lub majeranku
pieprz, szałwia
150-200 g naturalnie suszonych moreli bez pestek
ok. 100 ml soku z jabłek
50 ml brandy
2-3 łyżki oleju
miód albo śmietana


Krok 1
Wybieramy schab z warstewką tłuszczu, która będzie chronić przed wysychaniem i zapewni mięsu soczystość.

Krok 2
Dzień przed pieczeniem marynujemy mięso (będzie bardziej soczyste, kruche i aromatyczne). Nacieramy solą, smarujemy octem balsamicznym lub sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką oliwy, pokruszonym majerankiem lub tymiankiem oraz odrobiną szałwii i pieprzu. Następnie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Płuczemy morele, polewamy je brandy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i układamy na desce. Nacinamy jeden bok wzdłuż do połowy głębokości, tworząc tunel.

Krok 4
Wkładamy do środka morele i zszywamy nacięte brzegi. Obsmażamy mięso na rozgrzanym sklarowanym maśle lub na oleju. Przekładamy zrumieniony schab do brytfanki, polewamy tłuszczem z patelni, podlewamy niewielką ilością (ok. 100 ml) soku z jabłek lub wrzącej wody. Przykrywamy brytfankę i wstawiamy ją do nagrzanego do 180°C piekarnika. Schab powinien się piec w dość niskiej temperaturze (150-180°C), ale długo.
Czas pieczenia zależy od grubości i wagi mięsa ( 1,5-kilogramowy kawałek schabu pieczemy około 2 godzin). 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywamy mięso i smarujemy płynnym miodem lub śmietaną. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim mięso jeszcze 20 minut, żeby "odpoczęło", a soki równomiernie się w nim rozłożyły.

POPULARNE
NAJNOWSZE