Wiosenne placuszki

O tej porze roku zamiast placków ziemniaczanych lepiej zjeść placuszki z innych warzyw. Polecam te przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cieciorki i szpinaku. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. Idealnym dodatkiem jest sałata z lekkim dressingiem.

Wiosenne placuszki

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki cieciorki z puszki
łyżka mąki jaglanej
łyżka mąki z cieciorki
garść świeżego szpinaku
1 i 1/2 szklanki wody
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kumin do smaku
olej do smażenia


Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, dolewamy trochę wody. Odstawiamy na 30 minut, aby składniki się połączyły, a masa napęczniała. Mieszamy przed smażeniem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wlewamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki można jeść na ciepło i na zimno.

Mąki z cieciorki i kaszy jaglanej nie musimy kupować. Można ją zrobić samemu, mieląc suche ziarna w młynku do kawy.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Banquet Patelnia Gourmet 4020118 Zdjęcie Kinghoff Patelnia KH-3807 Zdjęcie TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO 595040
Banquet Patelnia Gourmet 40... Kinghoff Patelnia KH-3807 TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO ...
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE