Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki

Pak choi, czyli kapusta chińska, jest zdrowsza od białej kapusty, a przy tym ma oryginalny, gorzkawy smak. Chińczycy używają jej jako dodatek do zup, duszonych mięs i warzyw lub jako przystawkę. Ja proponuję połączyć ją z ryżem basmati i podać z domowym teriyaki.

Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki

Sos teriyaki:
łyżeczka skrobi kukurydzianej
łyżka cukru muscavado
1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka suszonej cebuli
ząbek czosnki
łyżeczka utartego imbiru
łyżeczka octu ryżowego
1/2 szklanki wody

Tofu:
kostka tofu
kilka łyżek sosu teriyaki
kilka łyżek oliwy do smażenia

Pak choi z ryżem:
1-2 ząbki czosnku
1-2 główki pak choi
łyżka jasnego sosu sojowego
sól, pieprz
3/4 szklanki ugotowanego ryżu basmati
2 łyżki oleju
sok z 1 limonki


Składniki sosu łączymy, ubijając trzepaczką lub blenderem. Przelewamy do garnuszka, podgrzewamy przez 1-2 minuty, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Studzimy (domowy sos teriyaki można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień). Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i marynujemy w sosie teriyaki przez co najmniej godzinę. Na oliwie smażymy czosnek. Dorzucamy drobno pokrojony pak choi i smażymy kilka minut. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Wrzucamy ryż i wlewamy sok z limonki. Mieszamy. Na drugiej patelni smażymy tofu. Ryż nakładamy do małych filiżanek, ubijamy, odwracamy i wystukujemy zawartość na talerz. Obok ryżu układamy plastry tofu, dekorujemy sosem teriyaki.

 

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie Komplet garnków Fissler 1612804 Zdjęcie GERLACH Komplet garnków BARVA 99817 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00112
Komplet garnków Fissler 161... GERLACH Komplet garnków BAR... Meyerhoff Komplet garnków 0...
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE