Komosa ryżowa z kapustą i rodzynkami
Lekka sałatka z pożywnej i pełnej wartości komosy ryżowej to idealne przekąska lub danie na przekąskę lub letnią kolację. Komosę najlepiej zalać wrzątkiem w proporcji 1:1,5, gotować na sporym ogniu 10minut, a następnie odstawić i trzymać w cieple pod przykryciem kolejne 10 minut. Wówczas ziarna pięknie się uprażą.
Komosa ryżowa z kapustą i rodzynkami
kilka łyżek oliwy
1/4 młodej kapusty poszatkowanej drobno
garstka namoczonych rodzynek
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
1/2 pęczka koperku
kilka ładnych liści młodej kapusty
Na oliwie podsmażamy kapustę 5-7 minut. Do kapusty dorzucamy namoczone rodzynki i komosę ryżową. Zdejmujemy z ognia. Z kilku łyżek oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy winegret, ubijając go widelcem. Wlewamy winegret do potrawy, posypujemy koperkiem. Układamy na liściach kapusty.
POPULARNE
NAJNOWSZE