Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym
Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym
limonka
torebka ugotowanego ryżu basmati
łyżeczka oleju sezamowego
sól
pieprz
ząbek czosnku (opcjonalnie)
kilka łyżek oliwy ryżowej do smażenia groszku
200 g groszku cukrowego
Limonkę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok, łączymy z ugotowanym ryżem. Dodajemy olej sezamowy i przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, smażymy na oliwie ryżowej minutę, dodajemy umyty, osuszony groszek, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Ryż formujemy w foremce, wykładamy kopczyk
na talerz i obkładamy podsmażonym groszkiem.
Groszek cukrowy przed wrzuceniem na patelnię można krótko obgotować we wrzątku.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl