Dorada w winie

Ta śródziemnomorska ryba ma niewiele ości, a i tych łatwo się pozbyć. Zamarynowana w winie i upieczona krótko na grillu lub patelni jest aromatyczna i soczysta.

2 dorady świeży tymianek świeża natka pietruszki 2 cytryny 100 g masła butelka białego wina 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki suszonych czarnych oliwek sól morska pieprz

Krok 1 Oczyszczone tusze ryby nacinamy nożem, posypujemy ziołami i obkładamy plastrami cytryny.

Krok 2 Do brzucha ryb wkładamy po kilka plastrów cytryny, kilka gałązek ziół i po kawałku masła.

Krok 3 Zalewamy winem, przykrywamy naczynie folią do żywności, aby ryby nie obeschły, i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 4 Pomidory sparzamy wrzątkiem i hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek oraz szalotkę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pomidory i smażymy chwilę na dużym ogniu. Wlewamy pół kieliszka wina, doprawiamy solą i pieprzem. Usuwamy pestki z suszonych oliwek i dodajemy do pomidorów. Zamarynowane ryby grillujemy lub smażymy na oliwie na patelni kilka minut, pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki masła. Usmażone dorady podajemy z sosem pomidorowym z oliwkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA