Jesienna sałatka warzywna

Uwielbiam jesienne warzywa pieczone w piekarniku. Są pełne smaku i pięknie pachną. Jem je z różnego rodzaju kaszami, często z dodatkiem wegańskiego majonezu.

Jesienna sałatka warzywna

1 czerwona cebula
1 papryka
1 mały bakłażan
1 średni batat
6 pieczarek
3 buraki
sól i pieprz
czosnek w proszku (opcjonalnie)
6 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
posiekana natka pietruszki lub kolendry


Cebulę obieramy, resztę warzyw szorujemy, ale zostawiamy ze skórką, i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne . Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek w proszku, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy i potrząsamy nim, aby warzywa pokryły się przyprawami. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170°C. Po upieczeniu warzywa mieszamy w misce z sosem, który powstał na dnie naczynia. Doprawiamy według uznania. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Warzywa pieczone ze skórką mają znacznie więcej składników odżywczych.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

Zdjęcie EDWANEX Salaterka 17cm Zdjęcie Krosno Salaterka ELEGANCE 56307 Zdjęcie Salaterka 96048
EDWANEX Salaterka 17cm Krosno Salaterka ELEGANCE 5... Salaterka 96048
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE