Swojska grochówka

Jedna z najpopularniejszych polskich zup. Zdrowa i sycąca. Aby nie powodowała kłopotów z trawieniem, do gotowania grochu warto dodać nasiona kopru włoskiego lub kminku.

Składniki:
300 g grochu (najlepiej łuskanego)
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 marchewki
pietruszka
1/2 niedużego selera
cebula
5 średniej wielkości ziemniaków
mały por
150 g chudego wędzonego boczku
200 g wędzonej kiełbasy
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
łyżka oleju



Krok 1
Przebieramy groch, odrzucamy zepsute ziarenka. Płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 l gorącej wody, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok. Groch łuskany powinien moczyć się 2-3 godziny, a pełne ziarna nawet 6-8 godzin. Namoczony groch odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do garnka.

Krok 2
Dorzucamy przyprawy korzenne, zalewamy zimną wodą (około 1 i 3/4 litra) i gotujemy na małym ogniu, uważając, by groch nie przywarł. Ziarna niełuskane będą miękkie po około półtorej godziny, a łuskane - po godzinie.

Krok 3
Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki. Z pora odcinamy i wyrzucamy zieloną część. Białą myjemy, odchylając kolejne warstwy liści. Mniej więcej w połowie czasu przeznaczonego na ugotowanie grochu zaglądamy do garnka. Jeśli ziarna zaczęły pękać, wkładamy do garnka boczek w całości oraz pokrojone warzywa: marchewki w dość grubą kostkę, pietruszkę - wzdłuż na ćwiartki, seler - w grube plastry, por w ćwierćplasterki i ziemniaki - w kostkę. Przykrywamy garnek, niech składniki zupy powoli się gotują.

Krok 4
Po 15 minutach dokładamy do garnka kiełbasę. Siekamy cebulę. Gdy groch i warzywa się ugotują, wyjmujemy łyżką cedzakową boczek i kiełbasę. Przekładamy je na talerz. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej zawiesista, miksujemy część grochu i warzyw, wlewamy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy. Dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy z ognia. Kroimy boczek w kawałki, kiełbasę w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę i wędliny. Następnie łyżką lub widelcem odciskamy z nich tłuszcz i przekładamy je do garnka z zupą.

Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Bergner Zestaw Garnków Bg-6373 6el Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Red 4el 0015175811
Altom Tobias Komplet Garnkó... Bergner Zestaw Garnków Bg-6... Silit Zestaw Garnków Passio...
źródło: Okazje.info
POPULARNE
NAJNOWSZE