Para w ruch

Gotowanie na parze tylko dla osób na diecie? Nieprawda. Parowane produkty nie tylko zachowują swoje wartości odżywcze, ale również lepiej wyglądają i smakują, a ich przygotowanie zajmie nam o wiele mniej czasu.
Polska kuchnia wciąż zdominowana jest przez dania smażone. Tłuszcz, który podczas gotowania głęboko wsiąka w gotowane potrawy, to nie tylko cios dla naszego zdrowia, ale także dobrego smaku. Również gotowanie w wodzie nie pozwala zachować wszystkich właściwości odżywczych oraz smakowych. Woda wypłukuje aż do 40% wszystkich cennych składników. Podczas gotowania również zmienia się smak oraz konsystencja niektórych produktów. A dania przygotowywane na parze są wciąż niedoceniane i goszczą zazwyczaj w menu osób odchudzających się. Nie powinno tak być z wielu względów. Przede wszystkim gotując w ten sposób oszczędzamy czas. Podczas gotowania na parze produkty zostają poddane wyższej temperaturze, niż podczas gotowania w wodzie, co sprawia, że czas przygotowania posiłku znacznie się skraca. Gotowana potrawa nie ma kontaktu z gotującą się cieczą, zachowuje więc konsystencję, smak i kolor, a przede wszystkim składniki odżywcze i witaminy.

Na parze przygotować można przede wszystkim warzywa, ryby, mięso, ryż, kuskus. Ugotowane na parze mięso zachowa soczystość i nie będzie przesiąknięte tłuszczem, warzywa będą jędrne, a ryż lub kasza na pewno się nie rozgotuje. Aby przygotowane w ten sposób potrawy jeszcze lepiej smakowały, można dodać do gotującej się wody zioła, otarta skórkę cytryny, trochę wytrawnego białego wina, herbatę lub anyż. Gotowane składniki, takie jak ryby lub mięso, dobrze przed gotowaniem owinąć liściem kapusty pekińskiej, by nie przywierały do dna naczynia lub parowaru. Natomiast przed gotowaniem ryżu lub kaszy można wyściełać dno lnianą ściereczką lub gazą.

Jak gotować?

1. W sposób tradycyjny - potrzebny będzie garnek z grubym dnem, metalowe sitko lub specjalny koszyczek do gotowania na parze. Koszyczek lub sitko umieszcza się nad garnkiem z gotującą wodą i przykrywa pokrywką. Gotujemy na małym ogniu, aż produkty zmiękną.

2. Za pomocą specjalnych garnków do gotowania na parze - nad garnkiem z grubym dnem umieszcza się drugi, dopasowany rozmiarem, z dziurkowanym dnem.

3. Parowar bambusowy - używany w Chinach już od ponad 3000 lat. Taki parowar wystarczy umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Można zbudować go z kilku modułów, a na każdym z nich gotować inny składnik. Bambusowy parowar jest tani (ok. 20zł), lekki i bardzo trwały.

4. Elektryczny parowar - umożliwia gotowanie kilku produktów na raz, w większości modeli można wybrać odpowiedni program gotowania (np. utrzymanie stałej temperatury). Taki parowar można mieć już za kilkadziesiąt złotych.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE